michael schaake sony alpha 9 arkada dağ manzarası, güneş ışığı hüzmesiyle aydınlanan tek başına kayık

Nasıl Çekim Yapıyorum | Olağanüstü Manzaralar

Michael Schaake

Manzara fotoğrafçılığındaki en önemli şeyler sabırlı olmak ve manzaranın keyfini çıkarmaktır; bunlar olmadan olmaz. Günün çoğu yürüyüşle ve ışığı beklemekle geçebilir, dolayısıyla doğada olmaktan zevk almanız gerekir.

michael schaake sony alpha 7RM3 uzakta pembe bir ışıkla aydınlanan dağların göründüğü karla kaplı bir manzara

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/16, ISO 500

Planlama ve Hazırlık

Manzara fotoğrafı çekerken, fotoğrafa bakanı bir yolculuğa çıkarıp manzaraları benim gördüğüm gibi göstermek isterim. Sahnenin onları da beni fotoğrafı çekerken şaşırttığı gibi şaşırtmasını isterim. Bunu başarmak için kullandığım yöntemlerden biri, bir yerle ilgili mümkün olduğunca az araştırma yapmak. Başka fotoğrafçılar tarafından çekilmiş çok fazla fotoğraf görürsem bir yeri ilk keşfettiğimde hissettiğim merak duygusu mahvolur.

Manzarayı İncelemek

En tatmin edici yerlerden bazılarına gitmek yorucu olabiliyor. Fotoğraflarımın çoğunu kuzey ülkelerinde çekiyorum, yani bir yerlere gidebilmek için pek çok kez doğa yürüyüşü yapıyorum. Doğa yürüyüşünün ne kadar zor olabileceğini iyi biliyorum ve bu yüzden Sony Alpha grubundakiler gibi hafif bir fotoğraf makinesine sahip olmak benim için elzem çünkü o zaman kolayca keşif yapabiliyorum.

michael schaake sony alpha 7RM4 uzaktan yüzünü gösteren güneşle dağların ve denizin üzerinde fırtınalı gökyüzü

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 4s @ f/22, ISO 50

Hazır olduğumda arazide yürüyüş yaparım. Bilinçli bir şekilde çekecek bir fotoğraf aramam ama genellikle bir şey gözüme çarpar. Tek başına veya birlikte bir fotoğrafta olması gereken birkaç şeye bakarım, örneğin ışığın yönü ve kalitesi ve bunların manzarayı şekillendirişi, ilginç yapılar ve hatlar. Renk açısından, sabah ve akşam saatleri tabii ki daha ilginç olur, bu yüzden çekimlerimi bu saatlere göre ayarlamaya çalışırım.

göl kenarında bir kulübe

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

En sevdiğim fotoğraflardan biri, İsveç’te Sami halkına ait eski bir köyde çekildi. Bu köy yalnızca törenlerde kullanılıyordu, geri kalan zamanlarda burada kimse yaşamıyordu. Gece karavanımda kamp yaptım ve ışığın nasıl gelişeceğini görmek için saat 7’de uyandım. O gün çok sisliydi ve atmosfer anlatılamayacak kadar güzeldi. Geriye dönüp baktığımda, gittiğim en huzurlu ve hayranlık uyandıran yerlerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Ahşap kulübeye doğru ilerleyen o muhteşem kıvrımlı kıyıyı gördüm. Göl sisin içinde sakindi, güneş fotoğrafın kompozisyonu için güzel bir denge sağlıyordu. O fotoğrafı mutlaka çekmeliydim. Güneşin sisten çıkmasını yaklaşık 10 dakika bekledim, sonra çekim yapmaya başlamak için doğru an geldi.

michael schaake sony alpha 7RM4 okyanusun yanında uçurumdan akan küçük bir şelale

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/13, ISO 100

Fotoğraf Makinesini Ayarlamak

Tamamen ne çektiğime ve nereye gittiğime bağlı olarak birçok farklı Sony fotoğraf makinesi kullanıyorum. Sensörlerin geniş dinamik aralığından uzun pil ömrüne ve yüksek çözünürlüğe kadar, bu makinelerle çekim yapmayı sevmemin sayısız nedeni var.

michael schaake sony alpha 7RM4 okyanus kenarındaki açılı bir uçurumun üzerinde fırtınalı gökyüzü

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Ana fotoğraf makinem, 61 megapiksel çözünürlüğü nedeniyle çok sevdiğim Sony α7R IV. Ayrıca Sony α7R III, α9 ve α6400 makinelerim de var. Bu makinelerle birlikte bir sürü lensim var ama doğada yürüdüğüm zaman her gram önemli. Mutlaka enerjimi tasarruflu kullanmak ve mümkün olduğunca hafif bir yükle gezmek isterim, bu yüzden sık sık yanıma sadece α7R IV’le birlikte FE 16-35mm f/4 ZA OSS lens alıyorum.

Yürüyüş birkaç gün sürecekse manzaradaki ayrıntıları seçme esnekliği veren FE 24-105mm f/4 G OSS lensi de çantama koyabiliyorum.

michael schaake sony alpha 7RM4 karlı bir manzaranın ufkunda bir sıra ağaç

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/5.6, ISO 250

İş görüntü pozlamasına gelince, genellikle Diyafram Açıklığı Önceliği modunda, hassasiyeti Otomatik ISO olarak ayarlayıp minimum deklanşör hızıyla çekim yaparım. Ayrıca fotoğraf makinesinin sahne ölçümlerine bağlı olarak, manuel pozlama modunda da sık sık çekim yaparım. Bunu düşünerek genellikle tüm sahneyi incelemek için Matris ölçümünü kullanırım veya mümkün olduğunca vurgu ayrıntısını koruyabilmek için vurguları ölçerim.

Renk ve Raw Çekim

Ben her zaman raw formatlı görüntüler çekerim. Bu şekilde çekim yapmak, çok sayıda ayrıntı yakalamama olanak tanıyor ve görüntüleri düzenlerken daha fazla özgürlük sağlıyor.

Ancak bu, sıra düzenlemeye geldiğinde ilk görüntünün çok düz olacağı anlamına geliyor. Raw çekim yapanlar için tavsiyem, fotoğraf makinesinde Doğal Yaratıcı Stili kullanmaları. Kontrast ve rengi minimuma getirerek stilde düzenleme yapın. Vizörden baktığınızda raw görüntüye benzer düz bir görüntü göreceksiniz. Bu, çektiğiniz en iyi görüntü olmasa da, vurgular ve gölgelerde çok daha fazla ayrıntı görmenizi sağlar. Böylece raw dosyada üzerinde çalışmanız gereken bilgileri görebilirsiniz.

michael schaake sony alpha 7RM4 gün batımında karlı bir manzarada iğne yapraklı bir dizi ağaç

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/10, ISO 125

RAW dosyaları düzenlerken, amacım her zaman sahnenin hafızamdaki görünümünü yeniden yaratmaktır. Belli bir atmosfer yaratmak için kontrastta oynama yapabilsem de rengi doğal ve mümkün olduğunca hafızamdakine yakın tutmaya çalışırım. İnsanların fotoğraflarımı böyle görmesini istiyorum.

Öne çıkan ürünler

Michael Schaake

Michael Schaake | Germany

"İçinde bulunduğun anı yaşamak ve doğanın çarpıcı güzelliğini görmek, huşu uyandıran, son derece kişisel bir deneyim olabiliyor. Fotoğraflarımı paylaşarak başkalarını da benimle birlikte bu yolculuğa çıkarmayı umuyorum"

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz