ron timehin londra’da sony alpha 7c ile çekim yapıyor

Alpha 7C ile Şehir Turu Fotoğrafçılığınızı Geliştirin

Ron Timehin

Ben Ron Timehin, Londra’da yaşayan profesyonel bir fotoğrafçı ve Sony Europe Görüntüleme Marka Elçisiyim. Fotoğrafçılık tutkumu ilk keşfetmem genç bir müzisyen olarak yaptığım yolculuklara uzanıyor; gittiğim yerleri ve şahit olduğum şeyleri kayda almam gerektiği fikrine sıkı sıkıya sarılmıştım. O günlerin üzerinden geçen 10 yılın sonunda artık fotoğrafçılık benim tam zamanlı mesleğim haline geldi. Fotoğrafçılığın şehir manzarası, portre ve ticari fotoğrafçılık alanlarında uzmanlaştım.

Instagram’ın gücünden yararlandım ve yaklaşık 60.000 takipçiden oluşan bir izleyici kitlesine ulaşmayı başardım. Takipçilerimle fotoğraflarımı ve kendilerinin de nasıl daha iyi birer fotoğrafçı olabileceklerine dair görüşlerimi paylaşıyorum.

Bütün bu anlattıklarımla beraber, Alpha 7C’yi test edip denemek beni inanılmaz heyecanlandırdı. Ekipman cephaneliğime kompakt, hafif ve full frame bir makine eklemek istiyordum. Tasarımı ve ergonomisi sayesinde Alpha 7C yalnızca kullanımı pratik bir makine olmakla kalmıyor, aynı zamanda göze de hitap ediyor. O zamana kadar hayallerimi süslemiş olan tamamen eklemeli ekran sayesinde artık garip açılardan çekim yapabiliyorum. 24MP sensörüyle Alpha 7C her gün kullandığım fotoğraf makinesi haline geldi, diğer Sony gövdelerimi ise belirli çekimlerde kullanıyorum.

ron timehin londra’da sony alpha 7c ile oturuyor

İpucu No. 1
Şehir ve sokak fotoğrafçılığı için temel Pozlama ayarları

“M” modunu (manuel) kullanıyorum ve bu sayede deklanşör hızı, diyafram açıklığı ve ISO üzerinde tam kontrole sahip oluyorum, üstelik bu modla görüntüyü uygun bulduğum şekilde pozlama şansı da yakalıyorum.
Sokak fotoğrafçılığında ve genel olarak şehir turu fotoğrafçılığında pozlama yaparken mutlaka deklanşör hızımı görünür fotoğraf makinesi titremesi oluşmayacak kadar yüksek tutuyorum. Bunu dengelemek için de genellikle ISO ayarını biraz yükseltip görüntünün iyi bir pozlamada kalmasını sağlıyorum. Maksimum kalite için ben en çok 1600 ISO’yu tavsiye ediyorum.

Diyafram açıklığı ayarları söz konusu olduğunda da sahnenin en büyük kısmını f/8 kullanarak netlemeye alabildiğimi gördüm. Görüntüdeki nesneyi arka plandan ayırmak istiyorsam f/4 iyi işlev görüyor. Düşük ışıkta sokak fotoğrafları çekerken de makineye mümkün olduğunca fazla ışık girebilsin diye diyafram açıklığımı mümkün olduğunca geniş tutuyorum. f/1.4 gibi bir genişlik iyi sonuç veriyor.

ron timehin sony alpha 7c alaca karanlıkta londra’da gökdelenlere aşağıdan bakış

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/40s @ f/7.1, ISO 3200

Hangi lensi seçmeli?

35mm hiç şüphesiz benim favori netleme uzaklığım; şehir manzarası, portre veya hızlı anlık çekimler gibi, sokakta yapılan her tür çekim için yeterli esnekliğe sahip.

Özellikle sokak fotoğrafçılığı için 55mm f/1.8’e de bayılıyorum. Bu netleme uzaklığı, insan gözünün algıladığına yakın bir uzaklık ve ayrıca güzel bir bokeh ile hoş arka plan sıkıştırması sağlıyor. Bu lensle f/2’de çekim yapmak, fotoğrafladığınız nesneyi kare içinde gerçekten de ayrıştırıyor ve bu da gözün netlenmesi için harika bir koşul sunuyor. Son olarak, bu lensin kompakt boyutu küçük Alpha 7C ile bir araya geldiğinde ideal sokak fotoğrafçılığı kombinasyonu ortaya çıkıyor. Dikkat çekmiyor ve göze çarpmıyor, bunlar da samimi anları yakalamak için mükemmel nitelikler.

Neden full frame fotoğraf makinesi?

Full frame fotoğraf makinesiyle çekim yaparken en çok dikkat çeken farklılık, elde edebildiğiniz alan derinliğindeki artış (arka plandaki bulanıklık miktarı) oluyor. Bu özellik bilhassa sokak ve portre fotoğrafçılığına daha da güzellik katıyor.

Daha büyük boyutta bir sensörünüzün olması da düzenleme söz konusu olduğunda daha fazla esnekliğe sahip olmanız anlamına geliyor. Gölgelerden, crop sensörlü bir fotoğraf makinesiyle başaramayacağınız kadar detay elde edebiliyorsunuz. Bununla birlikte aydınlık alanlar yine fazla nazik ve detaylar gölgelerde olduğu kadar kolay muhafaza edilemiyor. Dolayısıyla bu durumla başa çıkabilmek için aydınlık alanların patlamamasını temin etmek üzere fotoğraflarımın pozlamasını hafif ölçüde, bir durağın 1/3’ü kadar düşürüyorum.

ron timehin sony alpha 7c yumuşak pembe ışık altındaki londra binaları

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 35mm f/1.8 | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

İpucu No. 2
Alpha 7C ile nasıl harika şehir silüeti fotoğrafları çekilebilir?

Konumda keşif yapmak

Elime daha fotoğraf makinesini almadan önce araştırma yapmış olmam gerek. Konumda keşif yapmak, istediğiniz görüntüleri verimli ve hassas bir şekilde yakalayabilmenizi sağlayacaktır. Ben genellikle İnternet’ten ve Google Haritalar’dan yararlanıp şehrin ilgi çekici yerlerini tespit ediyorum.

Çekim yapmayı en sevdiğim zamanlar gün doğumu, gün batımı zamanı, göğün sarıya ve maviye boyandığı saatler. Bu vakitlerde etrafı normalde hoş ve sabit bir ışık aydınlatıyor, ancak bununla birlikte derin ve zengin renkler de ortaya çıkıyor. Popüler yerlerde sabahın çok erken saatlerinde fotoğraf çekmenin ekstra bir avantajı da kalabalıktan ve turistlerden kaçabilmeniz; bu da nihayetinde daha net görüntülerle sonuçlanıyor.

Harika şehir silüeti manzaraları bulmak için halka açık manzara teraslarını ve çatı barları araştırmanızı tavsiye ederim! Unutmamakta fayda var; bu tür yerler kimi zaman büyük fotoğraf makinelerinin kullanılmasına karşı katı kurallara sahip olabiliyorlar. Bununla birlikte Alpha 7C o kadar kompakt ki çoğunlukla genel kullanım amaçlı bir fotoğraf makinesi olarak görülüp kısıtlamalardan sıyrılabiliyor.

ron timehin sony alpha 7c kasvetli gri bir gökyüzüyle londra şehir manzarası

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 400

Temel pozlama ayarları ve kadrajlama.

Şehir silüeti fotoğraflarında pozlama yaparken de yukarıda bahsettiğim prensip geçerli. Aydınlık alanlardaki detayları muhafaza etmek için daima pozlamayı hafifçe düşürüyorum. Gökyüzündeki renkleri mümkün olduğunca korumak isteyeceğiniz için, bilhassa gün doğumunda ya da gün batımında fotoğraf çekerken bu yöntem iyice önem kazanıyor.

Şehir silüeti fotoğraflarında harika bir pozlama elde etmenin bir başka yolu da pozlamanızı braketlemektir. Bu, farklı pozlamalarda üç veya daha fazla fotoğraf çekmek, sonra da bu fotoğrafları bir post prodüksiyon yazılımında harmanlamak anlamına gelir. Normalde, aydınlık alanlardaki detayları yakalamak için düşük pozlamalı bir fotoğraf, orta tonlara göre pozlanmış bir fotoğraf, son olarak da gölgelerdeki detayları yakalamak için aşırı pozlama yapılmış bir fotoğraf çekersiniz. Bu üç fotoğrafı harmanlayarak da oldukça detaylı bir HDR fotoğraf elde edersiniz.

Diyafram açıklığı için de görüntüde mümkün olduğunca fazla detayı muhafaza edebilmek amacıyla f/8 ve üzerini kullanmanızı tavsiye ederim.

Harika bir şehir silüeti çekimi için başka ipuçlar var mı?

Ayrıca tripod kullanmanızı da öneririm. Sensöre yeterince ışık girmesini sağlamak ve maksimum görüntü kalitesini korumak için ISO’yu mümkün olduğunca düşük tutmak ve çok yavaş çalışmak isteyebilirsiniz. Bir tripod, fotoğraf makinenizi tamamen sabit tutabilmenizi ve deklanşör hızınızı dilediğiniz kadar yavaş düzeye ayarlayabilmenizi sağlayacaktır. Eğer tripodunuz yoksa, fotoğraf makinenize destek olarak kullanabileceğiniz düz bir yüzey bulmaya çalışın. Ayrıca uzun pozlamalı fotoğraflar çekerken 2 saniyelik bir zamanlayıcı kullanmanızı da öneririm; bu, deklanşör düğmesine basıldığında oluşabilecek fotoğraf makinesi titremesini daha da azaltacaktır. Titremeden kaçınmak için, fotoğraf makinenizi tetiklemek üzere telefonunuzda Imaging Edge uygulamasını da kullanabilirsiniz.

ron timehin sony alpha 7c gece vakti uzun pozlamalı londra şehir manzarası

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 30s @ f/13, ISO 100

İpucu No. 3
Alpha 7C ile nasıl yaratıcı şehir fotoğrafları elde edilir?

Şehir manzarası fotoğraflarımda yaratıcılığımı konuşturmaya bayılıyorum! Bu, işe eğlence katmakla kalmıyor, aynı zamanda görüntülerinizin farkını gösterip öne çıkmasına da yardımcı oluyor! Görüntülerinizde efektler yaratmanıza yardımcı olacak bazı tekniklerden bahsedeceğim.

Açılar

Yaratıcı şehir manzaraları çekerken favori yöntemlerimden biri, benzersiz perspektifler aramaktır. Zemine yaklaşıp sokak seviyesinden fotoğraf çekmek gerçekten ilginç sonuçlar ortaya koyabiliyor. Alpha 7C, zemine iyice yaklaşıp çekim yaparken kadrajı ayarlamanızı kolaylaştıran, değişken açılı bir ekrana sahip.

Ayrıca kendime yukarı bakmayı da sürekli hatırlatıyorum! Şehirde geniş açılı lensle çekim yaparken yukarı baktığınızda tepede birbirlerine yaklaşan binaların yine birbirlerine yaklaşan hatlarıyla harika görüntüler yakalayabiliyorsunuz. Genel olarak, ileride bir noktaya doğru uzanan çizgiler de kişinin ilgisini fotoğrafa çeken, harika bir fotoğraf unsurudur.

ron timehin sony alpha 7c otobüsün yaklaştığı bir londra sokağının alçak açılı çekimi

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/5.6, ISO 320

Işık hüzmeleri

Uzun pozlamalarla oynamak da ilginç görüntüler ortaya çıkarabilir. Bunlar fotoğrafa ekstra bir şaşırtma etkisi kazandırırlar. Yine bu teknikte de tripod kullanmanızı ve bu sefer 30 saniyeye kadar pozlama yaparak işe başlamanızı tavsiye ederim. Diyafram açıklığınızı ve ISO’yu mümkün olduğunca düşük tutarak deklanşör hızınızı o uç noktaya kadar azaltın. Yakaladığınız ışık izlerine hoş renkler katacak otobüsleri veya trenleri de kollamanızı öneririm. Işık izlerini fotoğraflamanın bir başka yolu da aynı pozisyondan birden fazla fotoğraf çekmek ve daha sonra bütün pozlamalardan elde edilen ışık izlerini post prodüksiyonda harmanlamaktır. Böylece daha tutarlı ve çarpıcı ışık izleri elde edersiniz.

ron timehin sony alpha 7c gece vakti arabalardan gelen ışık hüzmeleri

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 10s @ f/18, ISO 250

Öne çıkan ürünler

Ron Timehin

Ron Timehin | UK

“Fotoğrafçılık, çevremdeki dünyayı işleme, anlama ve yorumlama becerisi sağlıyor”

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz