TEMEL LENS BİLGİLERİ
Klasik optik camlı lenslerde renk bulanıklığı görülür ve bunun sonucunda görüntülerde düşük kontrast, düşük renk kalitesi ve düşük çözünürlük sorunları yaşanır. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için ED cam geliştirildi ve belirli lenslerin yapımında kullanıldı. Bu malzeme telefoto aralıklarında renk bulanıklığını önemli ölçüde iyileştiriyor ve geniş diyafram açıklığı ayarlarında dahi bütün görüntüde üstün kontrast sunuyor. Süper ED cam ve fluorit lens, renk bulanıklığı için gelişmiş dengeleme sağlıyor. Fluorit aynı zamanda normal optik camdan daha hafif ve böylece lensin toplam ağırlığı düşüyor.
[1] Cam [2] ED cam [3] Süper ED cam ve fluorit lens [4] Netleme düzlemi
Küresel bozulma, görüntü düzlemine basit bir küresel lens tarafından yansıtılan ışık ışınlarının, lensin farklı noktalarındaki ışık kırılması farklılıkları nedeniyle hafifçe yanlış hizalanmasıdır. Bu yanlış hizalama, büyük diyafram açıklığına sahip lenslerde görüntü kalitesini azaltabilir. Bu sorunun çözümü, görüntü düzleminde hizalamayı düzeltmek amacıyla diyafram açıklığının yakınında özel olarak şekillendirilen bir veya daha fazla "asferik" eleman kullanarak maksimum diyafram açıklığında bile yüksek keskinlik ve kontrastı korumaktır. İyi tasarlanan asferik elemanlar gereken elemanların toplam sayısını azaltarak lensin toplam boyutunu ve ağırlığını azaltabilir.
[1] Küresel lens [2] Asferik lens [3] Netleme düzlemi
Asferik lenslerin üretimi, basit küresel türlere göre çok daha zordur. Yeni XA (aşırı asferik) lens parçaları, yüksek çözünürlük ve bugüne kadar gördüğünüz en güzel bokeh efektlerinin rakipsiz kombinasyonunu sunmak için geliştirilen yenilikçi üretim teknolojisiyle 0,01 mikron düzeyinde olağanüstü yüksek yüzey hassasiyetine ulaşır.
[1-1] Klasik asferik lens yüzeyi [1-2] İstenmeyen bokeh sonucu [2-1] XA (aşırı asferik) lens yüzeyi [2-2] Harika bokeh sonucu
Gelişmiş Asferik (AA) elemanlar, asferik elemanların merkez ile çevre arasında olağanüstü yüksek kalınlık oranına sahip gelişmiş çeşitleridir. AA elemanları üretmek çok zordur; gereken şekil ve yüzey doğruluğuna istikrarlı ve hassas bir şekilde ulaşmak için en gelişmiş katlama teknolojisi kullanılır. Bunun sonucunda, önemli oranda gelişmiş üretim ve işleme performansı ortaya çıkar.
ED asferik parça, ED (Ekstra Düşük Dağıtmalı) camdan üretilen, asferik bir lens parçasıdır. ED cam renk bozulmasını kolayca bastırır, asferik profil ise sferik bozulma, kuyruk ve distorsiyon gibi çeşitli optik bozulmaları doğru şekilde telafi eder. ED asferik parça, ED cam ile asferik profilin işlevlerini tek bir parçada birleştirdiği için, yüksek optik performans sunan, kompakt, hafif lenslerin üretiminde kullanılabilir.
"Klasik bir lenste, lensin kenarında toplanan ışık miktarı, merkezdeki ışık miktarına hemen hemen eşittir. Bu da, aşağıdaki “b” ve “c” noktalarında eşit oranda keskin noktalar ortaya çıkarır. Ancak “apodizasyon optik parçası” denen özel bir filtre, lens kenarında daha az ışık toplar ve bu da, noktaların uç kısımlarında dağılmaya neden olur. Bu optik özellik sayesinde daha yumuşak netlemeden çıkış etkisi elde edilir.
T sayıları
Apodizasyon optik parçasına sahip STF lens, klasik lenslere kıyasla toplamda daha az ışık topladığından, F kademelerinin yerine T (iletim) sayıları kullanılır. Pratikte, pozlamayı belirlemek için alternatifli olarak iki tip değer kullanılabilir."
[1] STF lens [2] Klasik lens [3] Apodizasyon optik parçası [4] STF lenste netlemeyi kaldırma (netleme noktası "a" etrafında) [5] Klasik lenste netlemeyi kaldırma (netleme noktası "a" etrafında)
Orijinal Sony Nano AR Kaplama teknolojisi, hassas ışık iletimi sağlarken parlama ve gölgelenmeye neden olabilecek yansımaları etkili bir şekilde bastıran, hassas bir şekilde tanımlanan düzenli nano yapıya sahip bir lens kaplaması üretir. Nano AR Kaplamanın yansımayı bastırma özellikleri, düzensiz nano yapı kullanan kaplamalar dahil olmak üzere geleneksel yansıma önleyici kaplamalardan daha iyidir ve netlik, kontrast ve genel görüntü kalitesinde gözle görülür bir iyileşme sağlar.
[1] Düşen ışık [2] Yansıyan ışık [3] İletilen ışık [4] Cam [5] Yansıma önleyici kaplama [6] Nano AR kaplama
Nano AR ile
Nano AR olmadan
Büyük lens parçalarına veya son derece kavisli yüzeylere eşit şekilde uygulanabilen yeni Nano AR Kaplama II, net görüntüler elde etmek için parlama ve gölgelenmeye neden olabilecek dahili yansımaları bastırmak amacıyla geliştirilmiştir. Nano AR Kaplama II, bu lensin geniş görüş açısına rağmen zorlu ışıklarda dahi tüm görüntüde yüksek netliği ve kontrastı korur.
[A] Geleneksel kaplama [B] Nano AR Kaplama II
[1] Geleneksel kaplama [2] Nano AR Kaplama II [3] Cam [4] Son derece kavisli cam yüzey [5] Yansıyan ışık
*Görüntü, geleneksel kaplamanın son derece kavisli bir cam yüzeye teorik olarak uygulanmasını gösterir.
[A] Geleneksel kaplama [B] Nano AR kaplama II
Tüm lenslerin açıkta kalan ön kısmı yalnızca görüntü kalitesini bozmakla kalmayıp bazı durumlarda lense bile zarar verebilecek su, çamur, yağ, parmak izi ve diğer kirleri toplayabilir. Sony, lensin ıslanabilirliğini azaltan ve kirleri etkili bir şekilde "iten", daha büyük bir sıvı teması açısı sağlayan, flor ön kısım kaplamasıyla güçlü bir çözüm sunuyor. Lense yapışan her türlü su veya yağ bazlı kir kolayca silinebiliyor. Değerli lenslerin korunmasının yanı sıra flor kaplama lenslerin sahada temiz tutulmasına dair endişeleri de azaltıyor.
Bu videoyu izlemek için lütfen YouTube tanımlama bilgilerini kabul edin
Tanımlama bilgisi tercihlerinize aşağıdan erişebilirsiniz. “İşlevsel” bölümü altında YouTube tanımlama bilgisi seçeneğini açık konuma getirdiğinizden emin olun.
Lens kaplama teknolojisinin, yani yansımaları azaltmak ve iletimi en yüksek düzeye getirmek için lens yüzeyine buhar bırakımı ile ince ve eşit dağılımlı bir kaplama yapılmasının aslında bir ZEISS patenti olduğu bilinen bir gerçek. ZEISS şirketi aynı zamanda fotoğraf lensleri için çok katmanlı kaplamalar geliştirip bunların etkinliğini de artırdı ve bu teknoloji T* kaplama ismini aldı.
Kaplamalı lensler piyasaya çıkmadan önce lens yüzeyleri gelen ışığın büyük bir kısmını yansıtarak iletimi azaltıyor ve dolayısıyla lens tasarımlarında çoklu parça kullanımını zorlaştırıyordu. Etkili kaplamalar ise önemli derecede artırılmış performans sunan, daha kompleks optik parçalar tasarlanmasını mümkün kıldı. İç yansımanın azaltılmasıyla parlama en aza indirildi ve yüksek kontrast elde edildi.
ZEISS T* kaplama tüm lenslere uygulanan bir teknoloji değil. T* sembolü yalnızca gereken performansın optik yolun tamamı boyunca korunduğu, çok parçalı lenslerde mevcut ve en yüksek kaliteyi garantiliyor.
[1] Işık kaynağı [2] Görüntü sensörü [3] Azaltılmış yansıma
Optik cama düşen ışığın çoğu doğrudan iletilse de bir kısmı lens yüzeyinden yansıyarak parlama veya gölgelenmeye neden olur. Bu sorunu önlemek için lens yüzeyine ince bir yansıma önleyici kaplama katmanı uygulanmalıdır. α lensler, geniş bir dalga uzunluğu aralığında bu sorunları etkili bir şekilde ortadan kaldırmak için çok katmanlı özel bir kaplama kullanır.
Netleme elde etmek için optik sistemin yalnızca orta veya arka grupları hareket ettirilir, bu da toplam lens mesafesini sabit tutar. Faydaları arasında hızlı otomatik netleme ve kısa minimum netleme mesafesi bulunur. Ayrıca lensin önündeki filtre yivi dönmez, bu da polarize filtre kullanıldığında faydalı bir özelliktir.
Motorlu zuma sahip Sony α mount lensler, manuel olarak elde edilmesi zor olan akıcı ve istikrarlı zum performansıyla video çekiminde gelişmiş kontrol ve ifade gücü sunar. Akıcı hızlanma ve yavaşlama gibi ayrıntılar da önemlidir ve elbette takip de tüm zum aralığında mükemmeldir. Titizlikle gerçekleştirilen şirket içi üretimle mümkün olan, optik ve mekanik tasarımdan Sony'nin orijinal aktüatör teknolojisine kadar uzanan gelişmiş Sony video kamera teknolojisi ve üst düzey yenilik birlikteliği, bu performansı sağlayan faktördür. Bir başka faydalı özellik de dahili zumdur: Zum yaparken lensin uzunluğu sabit kalır ve silindir dönmez, bu sayede polarize filtreler ve konuma bağımlı diğer filtreler ek destek gerekmeden kullanılabilir.
SMO (Yumuşak Hareket Optiği), hareketli görüntülerde mümkün olan en yüksek görüntü kalitesini ve çözünürlüğünü elde etmek için Sony tarafından değiştirilebilir lensler için özel olarak tasarlanmış bir optik tasarım konseptidir.
SMO tasarımı, video çekiminde kritik önem taşıyan üç temel meseleye hitap eder:
- Odak soluması (netleme esnasında görüş açısı kararsızlığı) hassas bir dahili netleme mekanizmasıyla etkili şekilde en aza indirilir.
- Zum yaparken oluşabilen küçük netleme kaymaları, özel bir takip ayarlama mekanizmasıyla ortadan kaldırılır.
- Zum yaparken optik eksende gerçekleşen yanal hareket, lens mesafesini tüm netleme mesafelerinde sabit tutan dahili bir zum mekanizmasıyla ortadan kaldırılır.
Gereken hassasiyet düzeyini elde etmek için hem titiz bir tasarım hem de üretim sırasında sürekli izleme gereklidir ancak özellikle büyük format sensörler kullanılıyorsa, geniş diyafram açıklıklı lenslerle yapılan video çekimlerinde müthiş avantajlar sağlar ve gösterilen çabanın hakkını verir.
Bu, bir tür lens zum yöntemidir. İç zumun faydası lens mesafesinin zumlama esnasında sabit kalması ve silindirin dönmemesi, böylece polarizörleri ve diğer konuma bağlı filtreleri ilave desteğe ihtiyaç duymadan kullanmanın mümkün olmasıdır.
Linear Response MF manuel netleme kullanımı için kontrolleri iyileştirir. Netleme halkasında manuel netleme yapılırken kullanıcı girişinin hassas bir şekilde uygulanması için yüksek kontrollü çözünürlük mevcuttur. Linear Response MF aynı zamanda sezgisel netleme de gerçekleştirir ve neredeyse mekanik manuel netlemeye eşdeğer performans gösterir. Netleme, netleme halkasının çevrilmesiyle birlikte doğrusal olarak değişerek kullanıcıya hızlı ve hatasız manuel netleme için gereken kontrol kolaylığını sağlar.
Hareketli netleme mekanizması, sonsuzluktan en yakın netleme mesafesine kadar tutarlı bir yüksek çözünürlük sunar. Bu sistem, her türlü bozulmayı en düşük seviyelere indirmeye yardımcı olur ve böylece örneğin manzaralara yönelik sonsuzluk netlemesinden portrelere ve benzer nesnelere yönelik yakın netlemeye kadar keskin, yüksek çözünürlüklü görüntü oluşturmaya devam eder.
XD (extreme dynamic) Lineer Motor mevcut ve gelecekteki fotoğraf makinesi gövdelerinin hızla gelişen hız performansından mümkün olduğunca yararlanmak için önceki motor tiplerinden daha yüksek itme kuvveti ve verim elde etmek amacıyla geliştirilmiştir. Lineer motor tasarımı ve bileşen düzeni, kayda değer derecede yüksek itme kuvveti elde etmek için derinlemesine gözden geçirilmiştir.
Bu videoyu izlemek için lütfen YouTube tanımlama bilgilerini kabul edin
Tanımlama bilgisi tercihlerinize aşağıdan erişebilirsiniz. “İşlevsel” bölümü altında YouTube tanımlama bilgisi seçeneğini açık konuma getirdiğinizden emin olun.
Full frame formatı için gereken ağır netleme grubunun hassas bir şekilde konumlandırılması için lensin en sığ alan derinliğinde bile hassas netlemeye imkan sunan yeni bir DDSSM sistemi kullanılır. Aynı zamanda son derece sessiz olan DDSSM sürücü sistemi, sahne kaydedilirken netlemenin sürekli olarak değiştiği video çekimleri için idealdir.
RDSSM pürüzsüz ve sessiz AF kullanımına katkıda bulunan, piezoelektrik bir motordur. Bu motor yavaş rotasyonda yüksek tork üretir ve anında başlama ve durdurma tepkileri sağlar. Aynı zamanda sessiz otomatik netleme sağlayacak şekilde son derece düşük ses çıkarır. RDSSM özelliği olan lenslerde lens rotasyonu miktarını doğrudan tespit etme amaçlı, konuma hassas bir dedektör de bulunur, bu da genel AF hassasiyetini artıran bir faktördür.
RDSSM, rotor (sol) ve piezoelektrik elemanların üzerine takıldığı statörden (sağ) oluşur.
Özel tasarlanmış lineer motorlar son derece sessiz ve duyarlı çalışma için lens netleme grubunu doğrudan, temassız ve elektromanyetik şekilde işletir. Temassız lineer sürücü sistemiyle sunulan sessiz kullanım, tepki hızı ve durdurma hassasiyeti yalnızca hareketsiz nesne fotoğrafçılığı için bir avantaj olmakla kalmayıp video çekenlere de ihtiyaç duydukları sorunsuz, sessiz kullanımı sağlar.
SAM lensler, fotoğraf makinesi gövdesindeki netleme sürücüsü motorunu kullanmak yerine netleme elemanı grubuna doğrudan güç veren lens içindeki otomatik netleme motorunu kullanır. Dahili motor netleme mekanizmasını doğrudan döndürdüğü için mekanizma, geleneksel birleştirilmiş otomatik netleme sürücüsü sistemlerine kıyasla çok daha akıcı ve sessiz çalışır.
Kademeli motor (STM), kontrollü dönüş elde etmek için dönüşlü çalışmayı belli sayıda kademeye bölen mekanizmaya sahip bir motordur. Her elektrik darbesi aldığında bir kademe döner. STM, fotoğraf ve video çekimi sırasında lensin yumuşak ve sessiz bir şekilde netleme yapmasına imkan tanır.
Netlemeyi istediğiniz gibi ayarladıktan sonra bu düğmeye bastığınızda, lens silindiri lensi ayarladığınız netleme mesafesine kilitler. Ayrıca, fotoğraf makinesinin özel ayarları kullanılarak önizleme işlevi bu düğmeye atanabilir.
Bu işlev, netleme aralığını sınırlandırarak otomatik netleme kullanılırken zaman kazandırır. Bu sınır makro lenslerde yakın veya uzak aralıkta olabilir (resimde gösterilen şekilde). SAL70200G'de sınır yalnızca uzak aralıklara ayarlanır. SAL300F28G'de netleme uzak aralığa veya sizin belirleyeceğiniz bir aralığa sınırlandırılabilir.
İris/diyafram açıklığı halkası sezgisel diyafram açıklığı kontrolüne imkan tanır. Sorunsuz diyafram açıklığı kontrolü sağlayarak olağanüstü kullanım kolaylığı sunar.
Bir iris/diyafram açıklığı halkasıyla profesyonellerin hem hareketsiz nesne fotoğrafçılığı, hem de video çekimi için ihtiyaç duyduğu hız ve duyarlılık sağlanıyor. Bir stoplu açma/kapama anahtarı ise diyafram açıklığı halkası stoplarının ihtiyaca göre devreye alınmasını veya devreden çıkarılmasını mümkün kılıyor. Stop kullanımı el hissiyatıyla halkanın ne derecede ayarlandığının anlaşılmasını kolaylaştıran dokunsal geri bildirim sunuyor ve böylece hareketsiz nesne fotoğrafçılığı için iyi bir seçenek haline geliyor. Stoplar devre dışı bırakıldığında diyafram açıklığı halkası pürüzsüzce ve sessizce hareket ederek video çekimi için kesintisiz, sessiz kontrol sağlıyor.
İris kilitleme düğmesi çekim sırasında istenmeyen pozlama değişikliklerinin oluşmasını engelliyor. Diyafram açıklığı kilitlendiğinde ya [A] pozisyonunda sabitlenmiş oluyor ya da istenen manuel ayarlar arasında döndürülebiliyor. Kilitli olmadığında ise, diyafram açıklığı halkası herhangi bir sınırlama olmadan [A] pozisyonu ile istenen manuel ayarlar arasında döndürülebiliyor.
Değiştirilebilir zum halkası yönü. Zum halkası yönünün bireysel kullanıcı tercihlerine göre değiştirilmesi için tek gereken basit bir mekanik işlem. Zum halkası yönü gerektiğinde kolaylıkla değiştirilebilir.
Sunulan Optical SteadyShot modları sayesinde farklı koşullarda elde çekim yaparken net görüntüler yakalamak daha kolaydır. Örneğin, Mod 2 sabitleme, dinamik yatay kaydırmalı çekimleri kolaylaştırır, Mod 3 ise daha sabit bir vizör görüntüsü sunarak takip ve kadrajlama işlemlerini daha kolay hale getirir.
Dahil olan Optical SteadyShot modları, çeşitli koşullar altında elde çekim yaparken net görüntüler yakalanmasını kolaylaştırır. Örneğin, Mod 2 sabitleme, dinamik kaydırmalı çekimleri kolaylaştırır, Mod 3 ise dinamik, öngörülemeyen sportif etkinliklerin izlenmesi ve çekimi için optimum sabitleme sağlar.
Lens toz ve neme dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış ve böylece zorlu koşullarda dış mekan çekimleri yapılırken güvenilir kullanım sağlanmıştır.
Genelde diyafram açıklığı 7, 9 veya 11 diyafram yaprağı kullanıyorsa diyafram açıklığının şekli 7, 9 veya 11 köşeli çokgen olur ve diyafram açıklığı küçülür. Ancak bunun istenmeyen bir sonucu vardır: Bulanıklaştırılan ışık noktası kaynakları daire şeklinde değil, çokgen olarak görünür. α lensler, diyafram açıklığını tam açık olduğu ayardan 2 kademe kapatıldığı noktaya kadar neredeyse tam daire şeklinde tutan benzersiz bir tasarımla bu sorunu aşar. Bunun sonucunda daha akıcı ve daha doğal bulanıklaştırma elde edilebilir.
Diyafram açıklığı tasarımı karşılaştırması [1] Klasik diyafram açıklığı [2] Dairesel diyafram açıklığı