SEL2470GM
G Master
Mühendislerle Röportaj
Sony mühendisleri, teknolojik yenilikçilik ve taviz vermez bir optik tasarımdan doğan G Master lens konseptini tartışıyor.
G Master
Sony mühendisleri, teknolojik yenilikçilik ve taviz vermez bir optik tasarımdan doğan G Master lens konseptini tartışıyor.
Ürün Planlama
Akira Shiraishi
Shiraishi:
α7 serisinin 2013 lansmanında, F4 zum lensler ile küçük boyut ve yüksek performans konseptine dayalı nispeten küçük prime lenslere öncelik veren bir ürün grubu oluşturduk. Ardından F2.8 zum lensler ve F1.4 prime lensler birçok müşteriden talep gördü.
Bu arada, fotoğraf makinesi gövdelerinde yaklaşık 36,4 milyon piksel çözünürlüklü α7R'den yaklaşık 42,4 milyon piksel çözünürlüklü ve 5 eksenli görüntü sabitlemeli α7R II ürününe doğru bir gelişme olmuştu.
Görüntü sensörü teknolojisi halen gelişiyor ve biz de yüksek çözünürlüğün giderek daha büyük önem kazanacak evrensel bir değer olduğuna inanıyoruz. Lens bokeh de evrensel bir değer niteliğinde ve bu iki özellik talep görmeye devam edecek. Bunları gözeterek, büyük diyafram açıklığına sahip F2.8 zum ve F1.4 prime lenslerimizi geliştirerek yüksek çözünürlük ile bokeh'i etkili bir şekilde birleştirmeye odaklanan yeni bir markanın lansmanını yaptık.
Sony, görüntü sensörünün geleceğini biliyor ve bu lens gelişen fotoğraf makinesi performansı karşısında değerini koruyacak
Yeni G Master markası altında geliştirdiğimiz üç ürün: Her netleme uzaklığında prime lens sınıfı çözünürlük performansını hedefleyen FE 24–70mm F2.8 GM standart zum lens, en keskin netlemeden arka plana kadar üstün bir bokeh ortaya koyan FE 85mm F1.4 GM portre lensi ve telefoto ucunda güçlü bir çözünürlük, portre aralığında ise güçlü bir bokeh yakalamayı hedefleyen FE 70–200mm F2.8 GM OSS telefoto zum lens.
Bu lensler yeni geliştirdiğimiz XA (yüksek ölçüde asferik) lens parçaları da dahil olmak üzere bir dizi yenilikçi teknolojiden yararlanmaktadır. Sony, görüntü sensörü üreticileri arasında lider bir konumdadır ve geleceğin görüntü sensörlerinin nasıl bir gelişme göstereceğine dair net vizyona sahiptir. Fikrimce, G Master serisinin görevi, bu gelişmeyi önceden görmek ve daha uzun süre boyunca değerini korumaya devam edecek lensler sunmaktır.
Genel Müdür Yardımcısı - Mekanik Lens Tasarımı Departmanı
Masanori Kishi
Kishi:
G Master serisini geliştirirken 0,01 mikron yüzey hassasiyetine sahip XA (yüksek ölçüde asferik) lens parçası kullandık. Öncelikle, asferik lenslerin üretimi çok zordur ve yüzey hassasiyetini ne kadar yükseltebileceğimizi görmek bizim için oldukça güç oldu.
Esasen biz bu teknolojiyi geliştirirken, Japonya'nın Aichi Prefektörlüğü'nde yer alan ve asferik lens üretim teknolojisinin kullanıldığı, Sony Global Manufacturing & Operations Corporation'a ait bir üretim tesisinin mühendisleriyle iş birliği yaptık ve her üretim sürecini en başından inceledikten sonra yeni bir süreç ortaya çıkardık.
Nihayetinde üretmeyi başarabildiğimiz XA lenslerin, dünyanın en kaliteli lenslerinden biri olduğuna güvenim tam. Bence bu lensleri böyle yüksek bir mükemmellik seviyesine taşıyabilmemizin nedeni, Sony'nin tescilli eşsiz teknolojisini kullanabilmemiz ve bu teknolojiyi bahsi geçen üretim tesisiyle yakın iş birliği içinde geliştirebilmemiz oldu.
XA (Yüksek Ölçüde Asferik) lens, diğer lens parçalarının performansını en üst düzeye çıkararak yüksek çözünürlük ve doğal bokeh sağlar
Lens tasarımında genellikle tüm lens parçalarına aynı etki ve hassasiyeti vermektense, her lens parçasına roller atayarak tasarımı optimum bir biçimde ayarlamaktayız. Benzer şekilde, G Master lenslerde yüksek yüzey hassasiyeti sergileyen bir XA lens parçasına sahip olduğumuzdan, hassasiyet ve bozulma telafisi gibi özellikler sunabilmekteyiz. Sonuç olarak, bir bütün olarak lensin hiç olmadığı kadar yüksek çözünürlük sergilemesini sağlayabiliyoruz.
Bence, G Master lensin, hem görüntünün merkezinden köşelerine kadar çözünürlük hem de çok doğal bir bokeh sunabilmesinin nedeni, tam da XA lens parçalarını son derece yüksek bir değer olan 0,01 mikron yüzey hassasiyeti ile oluşturabilmemizde yatıyor. XA lens parçalarımızı geliştiremeseydik G Master lensi üretmemiz de mümkün olmazdı.
MTF temeli olarak milimetre başına 50 çizgi çifti frekansıyla zıt unsurlar arasında oluşturulan daha etkili bir kombinasyon
Kishi:
Uyuşmaz nitelikteki yüksek çözünürlük ve hoş bokeh özelliklerini en üstün hallerinde bir araya getirmek oldukça zordur. Çözünürlük bakımından tasarım temelimiz olarak, en zorlu standart olan milimetre başına 50 çizgi çifti uzamsal frekansına sahip bir MTF1 benimsedik.
Daha yüksek uzamsal frekansla lens, kontrasttaki ince değişiklikleri daha iyi üretebilir. Bu hedefe ulaşmak için tasarım aşamasında renk bulanıklığı ve kuyruklu bozulma gibi farklı optik bozulmaları tamamen giderdik. Özellikle de, görüntünün köşelerindeki bozulmaları gidermek için çok sayıda simülasyonu tekrarladık ve bozulmaları bit düzeyinde adım adım ortadan kaldırarak nihai optik tasarıma ulaştık.
Tabii ki, görüntüsü yakalanacak nesneye bağlı olarak pek çok düşük frekanslı bileşen olabileceğinden, daha yüksek uzamsal frekansa ulaşmak tek başına iyi bir lens elde edilmesini temin etmez. Nihayetinde hedef, güzel görünen bir fotoğraf elde etmek olmalıdır, dolayısıyla önemli olan düşük frekanslardan yüksek frekanslara kadar dengeli bir tasarımdır.
Lens tasarım aşamasında çözünürlüğü yükseltirken bokeh özelliğini sürekli kontrol etmeliyiz. Bunun için, MTF performansı yükselirken bokeh'in olumsuz etkilenmediğinden emin olmak üzere bokeh simülasyonunu kullandık.
Lens bokeh özelliği son derece karmaşıktır ve farklı tipleri söz konusudur. Bunlar arasında ön ve arka, ayrıca kısadan uzuna kadar uzanan mesafeler de sayılabilir. Bokeh tipi netleme uzaklığına göre de değiştiğinden, yalnızca simülasyon ile belirlenemez.
Dolayısıyla bokeh simülasyonları, Sony'nin yıllara dayanan deneyimi ve teknik bilgisi kullanılarak incelikle entegre edilmelidir. Biz de bu yolu izleyerek daima müşterilerimizin beğeneceği bokeh efektleri geliştirmeye çalışıyoruz.
Bokeh simülasyonlu görüntüler
Shiraishi:
Optik tasarımda, çeşitli unsurlar bokeh'i etkiler ama bunları optik tasarım aşamasında tamamen ortadan kaldırmak zordur. Son üründe mutlaka tekil farklar olacaktır, bu yüzden G Master serisi lensler, sevkiyattan önce ideal bokeh sonucunu verdiklerinden emin olmak üzere üretim sürecinde tek tek kontrol edilip ayarlanır.
Bu ayarlamalar için, yeni ayar ekipmanı oluşturma ve lensin kendi bünyesine bir ayarlama mekanizması ekleme gibi işlemler gerçekleştirilmelidir. Bu işleme adımını uygulama mekanizmalarına önceden ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bokeh özelliğini bu şekilde ayarladıktan sonra müşterilerimize birinci sınıf lensler sunabiliriz ve fikrimce bu tür bir tutum ve düşünce, G Master felsefesinin önemli bir parçasıdır.
FE 85mm F1.4 GM ve FE 70–200mm F2.8 GM OSS ile bir α lenste ilk defa 11 yapraklı dairesel diyafram açıklığı kullanılmaktadır. Mevcut 11 yapraklı diyafram açıklığının geliştirilmesine, büyük diyafram açıklığı ayarlarında bokeh şekillerini mümkün olduğunca dairesel tutma ihtiyacı ilham olmuştur. Yaprak sayısını arttırmanın bir başka avantajı, çok büyük diyafram açıklığı çaplarına sahip diyafram açıklığı ünitelerinde daha kompakt bir tasarıma imkan vermesidir.
Lensler, ideal bokeh sonucunu verdiklerinden emin olmak amacıyla üretim sürecinde tek tek ayarlanır
11 yapraklı diyafram açıklığı ile bokeh
7 yapraklı diyafram açıklığı ile bokeh
Çözünürlük ve bokeh, optik tasarım ile optimum hale getirilir ve ardından Sony'nin aktüatör teknolojisi ile test edilir
Kishi:
Yüksek çözünürlük ile bokeh arasında denge yakalasanız ve en yüksek performans seviyelerine ulaşsanız dahi, eşdeğer bir netleme olmadan bu performanstan yararlanma şansı bulamazsınız. Dolayısıyla, bu aşamada birinci sınıf hassasiyeti yakalamak da gerekiyordu. Optik tasarımcılar lensleri mümkün olduğu ölçüde geliştirirken lens performansından en iyi şekilde yararlanabilmek için, tescilli teknolojimizi kullanarak geliştirdiğimiz yenilikçi Sony aktüatörlerini her bir lensin optik özelliklerine göre optimum hale getirilmiş mekanizmalar ile bir araya getirerek G Master lenslere inanılmaz bir netleme kabiliyeti kazandırdık.
FE 70–200mm F2.8 GM OSS, netleme lensi ağırlığı sorununu, genellikle tek parça olarak tasarlanan netleme grubunu iki ayrı netleme grubuna bölerek çözer. Böylece ağırlık dağılmış olur. Dahası, bu lens netleme gruplarını bağımsız aktüatörlerle bir araya getirip bunları bağımsız bir şekilde kontrol ederek, yalnızca fotoğraflar için değil, videolar için de daha yumuşak bir netlemeye ulaşır. Netleme grubunun ikiye bölünmesi aynı zamanda yüzer bir yapı oluşturarak tüm nesne mesafelerinde çeşitli bozulmaları etkili bir şekilde düzeltme imkanı doğurur ve tamamen bağımsız kontrol özelliğine sahip yüzer yapı sayesinde, tipik bir yüzer yapının sağlayamayacağı şekilde her lens parçasının pozisyonunu tek tek ideal pozisyonuna ayarlayıp lenslerin yapısından gelen performanstan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
1. Halka sürücülü SSM 2. Lineer motor
Yenilikçi aktüatör teknolojisiyle tamamen farklı bir çekim stili yaratabilirsiniz
Ayrıca FE 85mm F1.4 GM ve FE 70–200mm F2.8 GM OSS lensler; aynasız değiştirilebilir lensli fotoğraf makinelerinde kontrast AF için A mount lenslerde kullanılan halka sürücülü SSM'leri optimum hale getiren yeni nesil halka sürücülü SSM motor sistemlerine sahiptir. Kontrast AF işlevini de kullanan aynasız değiştirilebilir lensli fotoğraf makineleri için netleme sırasında küçük bir karşıtlamalı sürücü, yani yumuşak dönüş gerekir.
İlk kez bilyalı yataklarla birleştirilerek, halka sürücülü SSM'nin dönüşü yumuşatılmıştır. FE 85mm F1.4 GM de netleme lensini doğrudan algılayıp kontrol eden iki pozisyon sensörüyle donatılmıştır. Halka sürücülü mükemmel SSM, çift pozisyon algılama sensörü ve gelişmiş sürücü algoritması ile lensin pozisyonu 1 mikron seviyesinde kontrol edilip son derece yüksek hassasiyetli AF elde edilmektedir.
Kishi:
Umarım ki, insanlar nesnenin gözlerini netlemeye alan "Eye AF (autofocus)" özelliğini FE 85mm F1.4 GM ve α7 serisinden bir kombinasyonla denerler çünkü bence o zaman bu lensin yüksek netleme hassasiyetinin farkına gerçekten varacaklardır. Geleneksel 85mm F1.4 lensler yetersiz alan derinlikleri nedeniyle, kimi zamanlar gözleri AF ile tam olarak netlemeye almakta zorlanmaktaydı.
85mm F1.4 lenslerde keskin netlemeye ulaşmak için çoğu profesyonel manuel netlemeyi kullanıyor, bu yüzden fikrimce bu hassasiyet düzeyine AF ile ulaşmayı kolaylaştırabilmemiz harika oldu. 85mm F1.4 lensin alan derinliği çok sığ olsa da, netleme lenslerini taşıyabildiğimiz hassasiyet düzeyinde artık fotoğrafçılar yalnızca göz bebeğini değil, kendi istekleri doğrultusunda göz kapakları, kirpiklerin uçları, göz bebeğinin yüzeyi veya göz bebeği üzerindeki yansımayı da netlemeye alabiliyor.
Bu hassasiyet derecesine ulaşabilmemizi sağlayan, lenslerin üretiminde kullanılan yenilikçi aktüatör teknolojisi oldu. Fotoğrafçıların önceleri keskin netlemeye odaklanmaları gerekirken artık görüş açısını rahatlıkla değiştirip nesnenin hareket etmesine izin verdikleri halde göz bebeklerini sürekli olarak netlemede tutabilmeleri, bunun tamamen farklı bir çekim tarzını beraberinde getireceğini gösteriyor.
Akira Shiraishi'nin mesajı
FE 85 mm F1.4 GM lenslere ayrı bir düşkünlüğüm var. On yıl önce 85mm F1.4 A mount lens üzerine bir röportaj vermiştim: 85mm F1.4, α lensler arasında sıra dışı özellikleriyle tam bir ikondur. Bence bu, α markasını en mükemmel şekilde temsil eden lenstir.
Bu yeni 85mm F1.4 lensi yaratırken, önceki tüm lensleri gölgede bırakacak en üstün lensi ortaya çıkarmak istedim. Sanıyorum ki tam da bu başarıya ulaştık, umarım FE 85mm F1.4 GM lenslere yönelik hislerimizi başkaları da paylaşır. Müşterilerimizin F4 serisi üzerine sağladığı geri bildirimleri ciddiyetle dinleyerek G Master serisinde yer alan diğer iki lensimiz FE 24-70mm F2.8 GM ve FE 70-200mm F2.8 GM OSS'nin performansını da geliştirmeyi başardık. Umarım şu an F4 serisini kullanan müşterilerimiz bu yeni F2.8 modellerini de denemek isterler.
Masanori Kishi'nin mesajı
Bu üç sıra dışı lensin yeni G Master markası altında piyasaya sürülmesine kadar geçen süreçte ürün geliştiricileri olarak, detaylı çalışabilirlik de dahil, mümkün olan her özelliği taviz vermeden her lensin bünyesine dahil ederek çıtayı durmadan yükselttik. α7 serisinin lansmanından bu yana, profesyonel kullanıcılardan çok değerli sayısız görüş ve bilgi aldık.
Bu ürünleri piyasaya sunmadan önce her detayı, ister çalışabilirlik, ister performans veya başka özellikler açısından olsun, bu kullanıcıların sağladığı katkılara yanıt verecek şekilde mantıksal sonucuna taşıdık. İnanıyorum ki, gönülden ve güvenle tavsiye edebileceğim lensler yarattık, bu yüzden insanların bu lensleri gerçekten kullandıklarını, bunlarla resimler çekip eğlendiklerini görmek beni çok mutlu edecek. Umarım yüksek çözünürlük ve hoş bokeh özelliğini emsalsiz bir şekilde birleştiren bu yeni G Master serisi beğeni toplar.
YENİ ÜRÜNLER
En gelişmiş fotoğraf makinesi gövdeleriyle birlikte yıllarca üstün performans sağlayacak lensler, yüksek çözünürlük ve muhteşem bokeh ile buluştu.