Renk Yönetimi Neden Gereklidir?
renk bir insan algısıdır. Gözler (ve zihin), renk algısı için temel olarak alınan spektral bilgiyi algılarlar. Örneğin Yeşil, Turuncu veya Sarı sadece birer terimdir, ancak bir nesnenin yansıyan ışığının spektral bileşenlerini tanımlamaz.
Bu nedenle, bir rengin örneğin gök mavisi, koyu mavi, okyanus mavisi veya soluk mavi gibi insanlar tarafından tartışılamayan spektral bileşenlerini tarif etmek için bir çeşit renk dilini gereklidir). İnsanların görebildiği tüm renkleri, bir bilgisayarın kelimeleriyle tarif eden bir dilin yaratılmasına ihtiyaç vardı.
Bu dile Lab adı verilmektedir; L aydınlık (lightness) ve a ile b ise renk bileşenlerini temsil eder. Lab ile bir rengi tam olarak tarif etmek mümkündür. Daha sonra Lab'e daha yakından bakacağız.
Her görüntüleme cihazının benzersiz bir renk işleme yöntemi olduğu gibi, her cihazın karakteristik rengini tarif etmenin de standart bir yolu vardır. Böyle olması tam renk bilgisini tüm çalışma akışı içinde bir cihazdan diğerine geçirmeye yardımcı olur.
Dijital fotoğraf makineleri, monitörler ve inkjet yazıcılar, muhtemelen dijital bir görüntüleme iş akışının en iyi bilinen bileşenleridir. Peki yazılımın iş akışınızın en vazgeçilmez parçası olduğunu biliyor muydunuz?
Renk Yönetimi Nedir?
renk yönetimi, bilgisayarınızda donanım ve yazılım arasındaki hassas renk iletişimi için kullanılan tüm sistemi tanımlar. Dijital fotoğraf makinenizin giriş karakteristiklerini tanımlamak, ekranınızdaki bir görüntünün görüntülenmesini kontrol etmek veya ekranınızda gördüğünüzün tam bir çıktısını oluşturmak için kullanılır. Ayrıca renk yanlış anlaması olmadan, görüntüleri bir yazılımdan diğerine geçirmek gerekir.
renk yönetimi hem Microsoft Windows ve hem de Apple Mac OS X ile mümkündür. İşletim sistemlerinin her yeni versiyonunda artan olasılıklarla, uzun bir geçmişe sahiptir.
Renk yönetiminin daha kolayca anlaşılabilmesi için bir kaç şeyin açıklanması gerekir.
ProfilBir profil, her resim ve görüntüleme cihazı üzerine yapıştırılan küçük bir etikete benzetilebilir. Bu etiketler hem RGB (Kırmızı, Yeşil ve Mavi) hem de belirli renk yönetimi dilinde belirli bir rengi tanımlarlar. Böylece, bilgisayar ve yazılım bir dijital resmin RGB değerleri ile, gerçek dünya renklerinin (Lab'de) ne anlama geldiğini bilirler.
Dahası, profiller RGB değerleri yerine CMYK değerlerini de içerebilir (örneğin ofset baskı için). Saf RGB iş akışında kaldığımızdan, bu yazıda CMYK renk boşluklarına yoğunlaşmayacağız.
renk AlanıHer ekranın kendi renkleri görüntüleme şekli olduğu gibi, her fotoğraf makinesi tipinin de kendi renkleri görme şekli vardır. Ayrıca yazıcılar da tip, mürekkep ve kağıda göre değişiklik gösteren kendi baskı renkleri yelpazesine sahiptir. Bu renk aralığına renk alanı denir. Bir renk alanı, bir görüntüleme cihazı tarafından işlenebilen tüm renkleri tanımlar.
En yaygın renk alanı sRGB'dir. Bu, standart bir ekranın görüntüleyebildiği ortalama renk alanını gösterir. Çoğu dijital fotoğraf makinesi sRGB renk alanında çekim yapabilirler ve çoğu yazıcı da resimleri sRGB'de doğru şekilde basabilir. Yine de ProPhoto RGB, Adobe RGB 1998, Wide Gamut RGB gibi daha büyük renk alanları da vardır.
Bu renk alanları en yüksek kalite istendiğinde kullanılır. Buna rağmen çoğu amaç için sRGB en doğru seçimdir.
Resim 1: sRGB (içte, renkli) ve Adobe RGB'nin (dışta, tel çerçeveli) karşılaştırması
Profiller resimlerin içine gömülebilirler, bu da görüntüleme uygulamaları arasında renk iletişimi için gereklidir. Gömülü bir profil olmadan, bir uygulama, bir dosyanın hangi gerçek dünya renklerini içerdiğini bilemez, çünkü çıplak RGB sayılarının Lab değerleri ile hiç bir ilişkisi yoktur.
Sony Alpha fotoğraf makineleri, sRGB veya Adobe RGB modunda çekim yapabilirler. Fotoğraf makinenizi Adobe RGB'de çekmeye ayarlamışsanız, bu fotoğraf makinesinin ekranında açıkça görülebilir. Bunun yanı sıra, Adobe RGB bir dosya adının başlangıcındaki _ işaretinden tanınabilir (örneğin: image1234.jpg --> sRGB; _image1234.jpg --> AdobeRGB) Resmi çekerken hangi renk alanını seçtiğinizden hala emin değilseniz, EXIF bilgilerine bakabilirsiniz.
Sony Image Data Converter SR (IDC SR)'de Renk Yönetimi
İyi bir renk yönetimi iş akışı ele etmek için sadece bir kaç seçenek ayarı yapmanız gerekir. Lütfen menüden ayarlar seçeneğini seçin ve renk yönetimi kutucuğunu açın. Üst kısımdan çalışma renk alanını seçebilirsiniz: sRGB, Adobe RGB veya Wide Gamut RGB'yi seçerseniz, IDC SR daima istenen renk alanında işlenmiş resimler çıkaracaktır. fotoğraf makinesi ayarları seçilmişse, IDC SR fotoğraf makinesinde ayarlanmış olan çalışma alanını alacaktır. Bu sRGB veya Adobe RGB olabilir.
Çalışma alanının altında, ekranınız için renk ayarlarını bulabilirsiniz. Seçenek, IDC SR'da resimlerin görüntüsünü güçlü bir şekilde etkileyecektir, bu nedenle ayarların doğru olup olmadığını kontrol etmek için zaman zaman göz atmanız gerekebilir. Sisteminizde kurulu belli bir ekran profili yoksa, lütfen sRGB'yi seçin.
Ekranınızın genel bir ekran profiliyle teslim edilmesi durumunda, lütfen bu profili işletim sisteminize yükleyin ve sonra diğer ekran profili'nden seçin .
Yüksek profesyonelliğe sahip iş akışı için, ekranın (ve ayrıca yazıcının) kalibre edilmesi gerekir. Üçüncü taraf renk yönetimi çözümleriyle yaratılmış olan kişisel ekran profilleri de, renk yönetimi menüsünün ekran profili bölümünden seçilebilir.
Kalibrasyon doğru şekilde yapılmışsa ve bunun sonucundaki profil menüden seçilmişse, Image Data Converter'da son derece güvenilir bir renkli ekran kalitesi elde edilebilir.
Farklı Görüntüleme Yazılımdan renklerin Doğru Şekilde Görüntülenmesi
Üçüncü taraf üreticilerden alınmış ilave görüntüleme yazılımı ile çalışılmayı tercih etmeniz durumunda, doğru renklerde bir ekranı elde etmek için, lütfen diğer görüntüleme yazılımındaki renk yönetimi ayarlarınızın Image Data Converter içindeki ayarlarlarla uyuştuğundan emin olun!