Başlarken: Video kamera özelliklerinin açıklaması

Dijital video kamera ile kendi filmlerinizi çekebilir, bebeğinizin ilk adımları gibi hayatınızdaki önemli anları kaydedebilir ve çıktığınız her tatili ölümsüz kılabilirsiniz.

Ancak doğru fotoğraf makinesini seçmek ve onu en iyi şekilde kullanmak için makinenin özelliklerini anlamanız gerekiyor. Bu kılavuzda bazı temel fikirler açıklanıyor.

  • Doğru çözünürlüğü seçme
  • Dijital mi optik zoom mu?
  • HD sıkıştırma formatlarının açıklaması
  • Filmlerinizi kaydetmek ve saklamak için seçenekler
  • Filmlerinizin TV'de oynatılması
  • Fotoğraf makinesi seçerken dikkat edilmesi gereken diğer önemli özellikler

Doğru çözünürlüğü seçme

Video kameralar farklı görüntü kalitelerinde veya çözünürlüklerde çekim yapabilir.

Görüntü çözünürlüğünü belirleyen yatay çizgi sayısıdır. Ne kadar çok satır varsa görüntü o kadar net demektir. Örneğin, Full HD formatında 1.080 yatay çizgi vardır.

Standard definition (SD): SD formatı 720 x 576 pikseldir ve daha çok ucuz fotoğraf makinelerinde kullanılır. Standard definition formatı HD netliğine ve ayrıntılarına sahip değildir.

High definition (HD): Full HD video kameralar SD modellerine göre daha kaliteli görüntü sunar. Full HD günümüzde TV modellerinde kullanılan standart formattır, birçok kanal ve program high definition olarak yayınlanır. 1920 x 1080 piksel çözünürlük sayesinde kareye çok daha fazla ayrıntılı sığdırılır.

4K: 4K formatı Full HD'den dört kart fazla çözünürlük sunar. 3840 x 2160 piksel çözünürlük sayesinde çok daha çarpıcı renkler, doygunluk, satürasyon ve kontrast elde edilebilir. 4K formatında yapılan kayıtlar 4K TV'de oynatılmalıdır.



Dijital mi optik zoom mu?

Fotoğraf makinesini hareket ettirmeden görüş alanınızı değiştirebilme becerisi anlamına gelen zoom özelliği video kamera satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir özelliktir. Görüntüyü yakınlaştırdığınızda veya uzaklaştırdığınızda, merceğin parçalarını hareket ettirerek veya dijital görüntü üzerinde zoom yaparak, nesnenin yakınlığını değiştirebilirsiniz.

Optik zoom: Optik zoom kullandığınızda, mercekteki optik parçaların konfigürasyonu farklı bir odak uzaklığı sağlayacak şekilde değişir. Standart optik zoom 10x'tir; yani en yüksek odak uzaklığı en düşük olanının 10 katıdır ancak 60x'e kadar zoom aralığına sahip video kameralar bulunmaktadır.

Dijital zoom: Bu özellik, merceğin odak uzaklığını değiştirmek yerine fotoğraf makinesi sensörünün çektiği görüntüye zoom yapar. Orijinal görüntü değişmediği için, zoom oranı ne kadar yüksekse görüntü kalitesinden de o kadar çok ödün verilir.


HD sıkıştırma formatlarının açıklaması

Video kamera ile kayıt yaptığınızda filminiz dosya boyutunu yönetilebilir tutmak için sıkıştırılır. Kayıtlı filmin kalitesi genellikle megabit/saniye (Mbps) olarak ölçülen bit hızına göre belirlenir. Bu hız yükseldikçe kalite ve oluşturulan dosyanın boyutu da artar.

Kullanılabilecek çeşitli sıkıştırma formatları vardır.

HDV: Dijital video kameralar için orijinal HD formatı: Kaset kullanılan geleneksel DV formatıyla uyumludur. Full HD çözünürlükte kayıt yapar ancak MPEG-2 sıkıştırmasını kullanır. Günümüzde tüketicilere yönelik çok fazla HDV fotoğraf makinesi üretilmemektedir; genelde profesyoneller içindir.

AVCHD: Tüketicilere yönelik video kameralarda Full HD formatında kayıt yapmak ve kaydı oynatmak için kullanılan geçerli standarttır. AVCHD:

  • Full HD çözünürlükte kayıt yapar ancak MPEG-4/H.264 adı verilen bir sıkıştırma yöntemi kullanıldığından HDV'ye göre daha yüksek bir sıkıştırma oranına sahiptir
  • çok fazla bellek kullanmadan HD video kaydı yapar
  • 30 dakikalık kayıt için 1 GB alan kullanır

XAVC: Bu format 4Kvideo kameraları desteklemek üzere tasarlanmıştır. Film yapımcıları 4K dosyaların boyutunu ve kalitesini kontrol altında tutmak için bu formatı kullanır. 4K formatı 960 Mbps bit hızına ulaşabilir ancak bunu XAVC ile 100 Mbps altına düşürebilirsiniz.

XAVC, 4K formatına özel değildir. Full HD için de kullanılabilir


Filmlerinizi kaydetmek ve saklamak için seçenekler

Çektiğiniz amatör filmler dijital olarak bir dahili sabit sürücüye veya bellek kartına kaydedilir.

Sabit sürücü: Dahili sabit sürücü bulunan bir model seçerek doğrudan fotoğraf makinesine kayıt yapın. İki tür dahili depolama birimi vardır:

  • HDD: standart bir sabit sürücüdür. Çok miktarda saklama alanı sunar ancak daha ağırdır ve hareketli parçalar içerir
  • Flaş: Daha hafiftir, hareketli parça içermez ancak daha az miktarda saklama alanı sunar

Bellek kartları: Filmlerinizi fotoğraf makinenizdeki bir yuvaya sığan küçük bir bellek kartına kaydedin. Kartınızın hızı önemlidir: sesli Full HD için, sessiz bir SD videoya göre daha hızlı bir karta ihtiyaç duyacaksınız.

Kartın performansı şunlara bağlıdır:

Veri depolama: Gigabayt olarak, kartın saklayabileceği veri miktarıdır.

Kart hızı: Kartın veri yazma hızıdır. MBps – megabayt/saniye olarak ölçülür (kaydın orijinal bit hızı için kullanılan megabit/saniye ölçü biriminden farklıdır). Kartlar şu şekilde sınıf etiketlerine sahiptir:

Enlarge image

PlayMemories ile kütüphane oluşturma ve düzenleme: Sony'nin PlayMemories hizmetiyle, videolarınızı çevrimiçi olarak güvenli şekilde saklayabilirsiniz. Değerli anılarınıza kolaylıkla erişim sağlayın ve bunları kendi kişisel kütüphanenizde düzenleyin. Kablosuz senkronizasyon yoluyla masaüstünüzde, tabletinizde veya TV'nizde kolaylıkla görüntüleyin.

SD videoların DV veya Digital8 video kameradan PC'nize nasıl aktarılacağını öğrenin
SD videoların DV veya Digital8 video kameradan Mac'nize nasıl aktarılacağını öğrenin


Filmlerinizin TV'de oynatılması

Birkaç basit adımla dijital video kameranızı TV'nize bağlayıp filmlerinizi büyük ekranda izleyebilirsiniz.

  1. HDMI® kablonuzu video kameranızın HDMI OUT bağlantı noktasına takın
  2. Kablonun diğer ucunu TV'nizin HDMI IN bağlantı noktasına takın
  3. Filminizi fotoğraf makinenizde oynattığınızda film TV'nizde görüntülenir

TV'nizde film oynatılması hakkında daha fazla bilgi edinin


Fotoğraf makinesi seçerken dikkat edilmesi gereken diğer önemli özellikler

Geniş açılı objektif: Bazı video kameralarda, tepe ve dağların ya da tarihi yerlerin panoramik görüntülerini çekmek için mükemmel bir seçenek olan geniş açılı objektif bulunur. Geniş açılı objektif aynı zamanda insan topluluklarını filme almak veya dar alanlarda çekim yapmak için de idealdir.
Enlarge image

Sensör: Sensör, fotoğraf makinesinin dijital görüntü çekmek için ışığa maruz kaldığı bölümüdür. Video kameranızdaki sensör ne kadar büyükse yakalanan ayrıntı da o kadar fazla olacaktır. Birçok Sony fotoğraf makinesinde kullanılan Exmor R CMOS gibi yüksek kaliteli bir sensör, iç mekanlarda çekim yaparken az ışıkta bile zengin, ayrıntılı görüntüler yakalar.


Optik görüntü dengeleme: Kolunuzu veya elinizi biraz dahi hareket ettirmek fotoğraf makinesinin titremesine yol açacaktır. Ancak optik dengeleme sayesinde sabit ve bulanık olmayan kayıtlar yapabilirsiniz. Sony Balanced Optical SteadyShot inanılmaz derecede sabit kayıtlar için tasarlanmıştır.