alaca karanlıkta amsterdam’da bir kanal

Nasıl Çekim Yapıyorum | Zaman Atlamalı Video Oluşturma

Albert Dros

Zaman Atlamalı Video nedir?

Zaman atlamalı videonun güzelliği, normalde göremeyeceğiniz bazı hareketleri gösterebilmek. Örneğin, gökyüzündeki bulutlara baktığımızda, sürekli hareket ettiklerini ve şekil değiştirdiklerini fark etmeyiz ama zaman atlamasıyla sadece birkaç saniyede o hafif hareketleri görebilirsiniz.

amsterdam kanalına yansıyan tekneler

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/14, ISO 50

Sekansın içinde çekilen tek tek görüntüler arasındaki süre nedeniyle, başarılı bir zaman atlamalı video oluşturmak için yüzlerce görüntü çekmeye saatler harcanabilir. Ama bu görüntüler saniyede 24-25 karede oynatıldığında, ortaya çıkan video sadece birkaç saniye olabilir.

Ne çekilebilir?

Zaman atlamalı bir video için doğru yeri veya nesneyi seçmek çok önemlidir. Videonun izleyiciye dinamik ve ilginç gelmesi için, belirlenen zaman içinde yeterince şey gerçekleşmesi gerekir. Son zamanlarda, yaşadığım şehir olan Amsterdam’da bir zaman atlamalı video üzerinde çalışıyorum.

alaca karanlıkta amsterdam’da sakin ve durgun bir kanal

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/7.1, ISO 200

Şehirlerde zaman atlamasıyla daha yakından gözlemleyebileceğiniz birçok ilginç hareket var: insanların ve arabaların hareket edişi, o ritim; şehrin ışıklarının gün kararırken yanması. Böyle şeyleri gerçekleşirken fark etmiyoruz ama hızlı çekimini görmek insanı büyüleyebiliyor.

Zaman Atlamalı Video Nasıl Çekilir?

Bu projede genel olarak Sony Alpha 7 III’ü kullandım. 24 milyon piksel çözünürlük bana yetiyor da artıyor bile çünkü çözünürlük ne kadar yüksek olursa zaman atlamalı videoyu oluşturup işlemek için de o kadar çok depolama alanı, güç ve zaman gerekiyor.

açık mavi gökyüzünün önünde amsterdam’daki bir kilise

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/80s @ f/8.0, ISO 200

Birçok Sony fotoğraf makinesinde olduğu gibi, Sony Alpha 7 III’te de dahili bir Aralık Zamanlayıcı özelliği var; zaman atlaması dizilerinin çoğunu çekmek için bunu kullanıyorum. Sadece çekimlerin aralığını ve çekmek istediğiniz fotoğraf sayısını ayarlıyorsunuz ve geri kalanını fotoğraf makinesi hallediyor. Tabii ki fotoğraf makinesini tripodun üzerinde tutmanız ve mümkün olduğunca sabit kalmasını sağlamanız gerekiyor.

Doğru Pozlama

Kısa bir zaman atlamalı video çekiyorsanız ve aydınlatma koşullarının değişmeyeceğini biliyorsanız o zaman en iyisi zaman atlamalı çekimin tamamında tamamen manuel pozlama kullanmak.

gece vakti amsterdam’da bir kanal

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/8s @ f/10, ISO 500

Sony fotoğraf makineleriyle zaman atlamalı video çekmenin en güzel yönü dinamik aralık. Her şeyi RAW olarak çektiğim için, bunları daha sonra düzenleyebiliyorum ve sonuç olarak zaman atlamalı videoların hiçbirinde tonlamalı bir filtre kullanmak zorunda kalmıyorum. Gölgelerdeki ayrıntıların çoğunu kurtarabileceğimi bildiğimden, gökyüzündeki ayrıntıları korumak için çoğu kez düşük pozlama kullanıyorum. Böylece her zaman ideal görüntüye ulaşabiliyorum.

Mesela gündüzden geceye gibi bir geçiş çekiyorsam, Aralık Zamanlayıcı özelliğinde Otomatik Pozlama Takibi Hassasiyeti diye akıllı bir işlev var. Bu özellik, ışıktaki değişiklikleri hesaba katarak pozlamayı yavaş yavaş ayarlıyor. Fotoğraf makinemi Diyafram Açıklığı Önceliğine alıyorum, Otomatik Pozlama Takibi Hassasiyetini ise Düşük olarak ayarlıyorum. Yani fotoğraf makinesi, son zaman atlamalı içerikte titremeye neden olabilecek ani bir atlama yapmak yerine pozlamayı çok yavaş ayarlıyor.

amsterdam’da gece vakti kanala yansıyan binalar

© Albert Dros | Sony α7R IV | 0.6s @ f/4.0, ISO 200

Aralığın da yeterli olduğundan emin olmanız lazım. Örneğin, ilk pozlamalarınız çekimler arasında 2 saniyeyle 1/30 saniye olabilir ama gün karardıkça pozlamanızın 3 saniyeye çıkması, yani aralıktan daha uzun olması gerekir.

Pozlamayı aralıktan daha kısa tutacak kadar esneklik olduğundan emin olmak için, geniş bir diyafram açıklığıyla çekim yapıyorum (ki bu sensör tozu görünmesini de engelleyebiliyor) ve hassasiyeti ISO 200 veya 400’e ayarlıyorum.

Bir Boyut Daha Eklemek

Zaman atlamalı video kompozisyonlarımda gerçekten yaratıcı olmayı seviyorum, bu yüzden genellikle motorlu ray ve kafa kullanıyorum. Motorlu ray ve kafa kullanmak hareket oluşturmamı sağlıyor, örneğin, ön plandaki bir şeyin çevresinde kaydırma yapabiliyorum. Son zaman atmalı içeriğe çok daha üç boyutlu bir efekt katıyor. İşte bu yüzden böyle efektler oluşturmak için kullanılabilecek bir sürü nesne olduğundan şehirde çekim yapmayı çok seviyorum; şehirler, gerçekten zaman atlamalı fotoğrafçılık için oyun parkı gibi.

amsterdam’da bir kanalın üzerindeki kilise kulesinin fotoğrafı

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/5.0, ISO 200

Zaman Atlamalı Videoyu Oluşturmak

Yüzlerce görüntü çektikten sonra, bunları zaman atlamalı video olarak derleyebilirsiniz. Ben, görüntülerimi düzenlemek ve titremeleri düzeltmek için Adobe Lightroom ve LR Time-lapse kullanıyorum. Sonra görüntüleri JPEG dizisi olarak Adobe After Effects’e aktarıyorum; burada da biri fotoğraf makinesine çarpıp yerinden oynatmışsa bu parçaları yeniden kadrajlayabiliyorum; tıpkı normal bir video dizisi düzenliyormuş gibi, geçişler ve zum efektleri ekliyorum.

Öne çıkan ürünler

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

“Mükemmel çekimi yapma takıntım var”

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz