Diğer fotoğrafçılık türlerinde olduğu gibi, kış sporu fotoğraflarınızı da öne çıkarmak için farklılık ortaya koymanız gerekir. Stilinizi bulmanız gerekir ve büyük bir yarışta fotoğraf çekerken bu zor olabilir, özellikle de kayakla atlamayı fotoğraflarken. Her yıl aynı yerlere gidersiniz, aynı atlamalar yapılır. Ayrıca fotoğrafçıların pozisyonlarını almaları için pek fazla yer olmaz. Bu yüzden ilk tavsiye olarak, her zaman erken gidip en iyi pozisyonu bulmaya çalışmanızı öneririm. Ben bir önceki yıl durduğum yerden kaçınmaya çalışırım; çok iyi sonuç vermiş olsa bile her zaman önceki yaptığınızı iyileştirmeye ve farklı bir şeyler yapmaya çalışmanız gerekir.
Pozisyon ararken her zaman için, sıradan görünmeyen bir fotoğraf oluşturmaya çalışırım. Işık en önemli şeylerden biri, doğal olarak etkinlik sırasında değişiyor, yani bunun bilincinde olmak gerekiyor. Bir de açı var. Yine dinamik olacak ve standart bir kayakçı veya atlayıcı fotoğrafı olmayacak bir şey ararım. Kullandığım lense göre, farklı bir görünüm elde edebilirim; bu yüzden göstermek istediğim şeyleri ve aynı derecede önemli olan, sahneden çıkarmak istediğim şeyleri düşünürüm. En başından doğru tercihleri yapmak zorundayım, işte bu nedenle de erkenden gidip keşif yapmam gerekir. Yarışma başladıktan sonra sporcular art arda gelmeye başlar; dolayısıyla özellikle de diğer fotoğrafçılar da yerlerini almışken, konum değiştirmek zordur.
Aslında fotoğraf çekmek genellikle çok düz bir iş! Farklı lensler takılı bir çift Sony α9 fotoğraf makinesi kullanıyorum, böylece ikisi arasında çabucak geçiş yapabiliyorum. Otomatik netlemeyi Kesintisiz olarak ayarlıyorum ve AF’nin nesneyi kusursuz şekilde takip etmesini sağlayan Genişletilebilir Esnek Spot veya Tek Spot kullanıyorum. Hızlı ve doğru netleme, çekimin zamanlamasına ve mükemmel kompozisyona odaklanmamı sağlıyor.
Kayakla atlamada, sporcular yokuştan saatte 100 km hızla iniyor, bu yüzden hızlı otomatik netleme elzem ama havada uçtukları o anı dondurmak için yüksek bir deklanşör hızı da kullanmam gerekiyor. Genellikle deklanşörü 1/1000 veya 1/800 sn’ye ayarlıyorum ve pozlamanın geri kalanını manuel olarak ayarlıyorum. Manuel pozlama kullanıyorum çünkü parlak beyaz kar genellikle fotoğraf makinesinin ölçümünü etkileyebiliyor ve fotoğrafların fazla karanlık olmasına neden olabiliyor. Deklanşör hızı ayarlandığında, elektronik vizörü ve arka LCD ekranı kullanarak son görüntülerin nasıl olacağını tam olarak görebiliyorum. Böylece fotoğraf makinesinde mükemmel pozlamayı elde etmek için diyafram açıklığını, ISO hassasiyetini ve beyaz dengesini ayarlayabiliyorum.
Sporcuların nasıl da inanılmaz bir hızla ilerlediklerini göstermek istediğim oluyor, o zaman bir yatay kaydırma tekniği kullanıyorum. Deklanşör hızını 1/100 veya 1/80 sn’ye indirebiliyorum ve fotoğraf makinesini sporcuyla aynı hızda kaydırmaya çalışıyorum. Böylece hem nesne net oluyor hem de arka planda hareket kaynaklı bulanıklık oluyor, bu da hızı vurguluyor. Fotoğrafları ön plana çıkaran harika bir teknik.
Lens tercihi konusu, gerçekten nerede durduğunuza ve ne göstermek istediğinize bağlı. Bolca arka plan ve ortam göstermek için geniş açı istediğim zamanlarda FE 16-35mm f/2.8 GM lens kullanıyorum. Genel, her duruma uygun bir lens olarak FE 24-70mm f/2.8 GM lens kullanıyorum ve FE 100-400mm f/4.5.6 GM lensi de çok seviyorum. 100-400 mm lens, netleme uzaklığı düşünüldüğünde çok hafif, bu yüzden kayak yokuşlarının etrafında gezinmem gereken zamanlar için ideal ve çektiğim fotoğrafların çoğunda ideal netleme aralığını sağlıyor.
Çekmek istediğim şeylere gelince, gerçekten aradığım an, aksiyonun yanı sıra genellikle duygulu bir an oluyor. Anın hızını ve yoğunluğunu yakalamak istiyorum ama etkinlikten sonra sporcuların tepkilerine de dikkat ediyorum. Duyguları arıyorum ve bunun kaynağı sadece sporcular da olmayabiliyor, onların kendilerine tezahürat eden sporseverlerle ve destekçilerle, kalabalıkla nasıl etkileşim kurduğuna da bakıyorum. Unutulmaz fotoğrafları yaratan gerçekten bu küçük anlar.
Vereceğim son tavsiye, diğer fotoğrafçılık türlerindeki bütün deneyiminizi kullanmanız olur. Birçok farklı sporu fotoğraflamanın yanı sıra bir sürü sokak fotoğrafı da çektim. Sokak fotoğrafçılığı deneyimi ve uygulamaları, ilginç açılar, arka planlar ve ışıklar bulmama yardımcı oldu. Diğer fotoğrafçılık türlerinde, mutlaka kış sporu fotoğrafçılığına da uygulanabilecek beceriler vardır. Bunların hepsi kendi stilinizi ve fikirlerinizi geliştirmenizin bir parçasıdır.
“Fotoğrafçılıkta benim için önemli olan, fotoğrafın gösterdiği ve temsil ettiği değil, insanda uyandırdığı sorular”