Ben Philip Bloom, 31 yıldır profesyonel olarak video çekiyorum. Bunun ilk 17 yılı TV haberleri için çekim yaptım, sonra da görüntü yönetmeni ve yönetmen olarak serbest çalışıp belgeseller, kurumsal videolar ve ara ara da kurgusal anlatı filmleri çektim. Her tür fotoğraf makinesiyle çekim yapıyorum ama asıl DSLR’ler ve aynasız fotoğraf makineleriyle yaptığım çalışmalarla tanındım, ben daha en başta bu makinelerin profesyonel video prodüksiyonunda kullanılabileceğini savundum. Aynı zamanda web sitem, atölyeler ve çevrimiçi uzman sınıfları üzerinden de pek çok eğitim veriyorum.
Altı yıl önce Alpha 7S’nin muhteşem düşük ışık özelliklerini ortaya koyan bir video hazırladım. Hayranlık uyandıran bir video oldu. Yeni Alpha 7S III’ü test etmem istendiğinde, aklıma gelen ilk şey aynı yere yeniden gitmek ve plajda 24 saat boyunca fotoğraf makinesinin özelliklerini sınamak, görsel açıdan büyüleyici bir yerin portresini çizip bu yerin geceden gündüze nasıl değiştiğini göstermek oldu.
Video, çok düşük ışıkta çekim yapmayı fazlaca öne çıkarsa da Alpha 7S III düşük ışıkta mucizeler yaratmaktan çok daha fazlasını yapabiliyor, özellikle de muhteşem 4K 50p, 60p, 100p ve 120p full frame 10 bit dahili kayıt ve full frame 200 / 240 fps HD 10 bit dahili kayıt özellikleriyle.
Bu fotoğraf makinesi beni ciddi ölçüde etkileyen pek çok yeni özelliğe sahip fakat favorilerimi seçecek olsam, hiç tereddütsüz söyleyebilirim ki 10 bit dahili kayıt, uzun zamandır beklemiş olduğum çok çok önemli bir özellik; 8 bit ile 10 bit arasındaki fark devasa! Bunu 120p’ye kadar 4K formatında kullanabilmek de harika. Alpha 7R IV gibi fotoğraf makinelerinin otomatik video netleme sistemi, özellikle de Gerçek Zamanlı Eye AF ve Gerçek Zamanlı takip sağlayan dokunmatik ekran otomatik netleme özellikleri inanılmaz işime yaradı. Bu inanılmaz güçlü ve kullanışlı özellikleri Alpha 7S III’te kullanabilmek çok güzel.
Benim için öne çıkan üçüncü özellik de pek farklı değil. Her yöne hareket edebilen ekran harika bir katkı niteliğinde ama benim için asıl avantaj, tam boy HDMI Type A bağlantı noktası oldu. Mikro HDMI ideal bir bağlantı sayılamaz ve fotoğraf makinelerimle birlikte sık sık makineye takılı monitörler kullanıyorum. Dolayısıyla artık bunları fotoğraf makinesine bağlamanın çok daha sağlam ve güvenilir bir yöntemine sahibim.
Çekimde çeşit çeşit lens kullandım. Gündüz çekimlerinde en çok kullandıklarımdan biri 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS lens oldu. Uzun bir lensle çekim yapmaya bayılıyorum ve bu da bana eşsiz perspektifler kazandırdı. Kimi zaman geniş uçtaki kısa netleme uzaklığı çok çok gerekli oldu ve bu nedenle 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS lensi de epey kullandım. Son olarak, en geniş netleme uzaklığı olarak 24-70mm f/2.8 GM lensi kullandım.
Geceleri çoğunlukla hızlı Sony Prime lensleri, yani 135mm f/1.8 GM, 85mm f/1.4 GM, 50mm f/1.4 ZA, 35mm f/1.8 ve 24mm f/1.4 GM modellerini kullandım. 70-200mm f/2.8’e kıyasla bu geniş diyafram açıklığı seçeneklerine sahip olmak, 100.000 ISO’ya kıyasla 256.000 ISO’da pozlama yapabilmek arasındaki farka karşılık geliyordu.
Film yapımcılığına yeni başlayanlara verebileceğim en önemli tavsiye şu olacaktır: Otomatik netlemeyi nasıl kullanacağınızı, ayrıca farklı çekim türlerinde otomatik netleme hassasiyetini ve hız ayarlarını nasıl kullanacağınızı öğrenin. Bunların nasıl işlev gördüğünü ve belirli ayarların ne zaman kullanılacağını anlamak, fotoğraf makinesinin ortaya koyabileceği en iyi sonuçları almanızı sağlar. Her şey için tek bir ayar yoktur çünkü kimi zaman AF’nin çok hızlı olmasını istemeyiz, bu durumlarda hafif bir AF netleme geçişi çok daha hoş olur. Konuşan birinin videosunu çekerken bu kişinin netlemeden hiç çıkmaması için hassasiyetin yüksek olmasını isteyebiliriz fakat siz bu ayarı kullanırken seçtiğiniz netleme noktasının önünden başka bir nesne geçerse bu geçen nesnenin daha yakın olması nedeniyle AF bu yeni nesneyi netlemeye alır. Bu iki kontrolü hızlı işlev menünüze ekleyin, işiniz çok daha kolaylaşacaktır. Aynı zamanda kısayol düğmelerinizden birini mutlaka netleme tutma işlevine ayarlayın; bir nesneyi takip ederken, özellikle de nesne kareden çıkmak üzereyken netlemenin belli bir noktada sabitlenmesini istiyorsanız bu özellik gerçekten çok kullanışlıdır.
Alpha 7S III’ü kullanmak çok keyifliydi ve yeniden tasarlanan menü sistemi, işleri çok daha sezgisel hale getirdi. 10 bit dahili kayıt sayesinde sonunda SLOG 3 özelliklerini tam anlamıyla kullanabildim. Görüntü kalitesi tam anlamıyla muhteşem, ayrıca zaman kısıtlaması veya aşırı ısınma sorunları olmadan, normal hızla elde edilecek aynı görüntü kalitesinde 4K’da yüksek kare hızlı çekim yapabilmek de harika bir deneyim. Otomatik netleme, özellikle de dokunmatik takip özelliği sayesinde hareketli nesneleri filme almak çok kolay. Alpha 7S serisinin düşük ışıktaki efsanevi performansı ile birlikte tüm bu özellikler sayesinde bu modelin piyasaya çıkmasını bu kadar beklediğimize değdi.