siyah-beyaz grup fotoğrafı

Ulusun Yüzleri: α7R III ile İtalya’yı Fotoğraflamak

Maki Galimberti

Maki Galimberti, “Bir dergideki en önemli çekim kapak fotoğrafıdır,” diyor, “ve dergi kapaklarında da hemen hemen her zaman yüzlere odaklanılır. Fotoğrafa bakan kişiyle, yüzler kadar iyi bağlantı kurabilecek hiçbir şey yoktur, işte beni portreler üzerine uzmanlaşmaya iten de bu oldu.” Maki, İtalya’nın en önemli dergileri için çalışarak portre fotoğrafçılığı alanında parlak bir kariyer kurmuş fakat sonra bir şeyler değişmiş.

maki galimberti sony alpha 7RIII beyzbol şapkalı bir kadının siyah beyaz portresi

© Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/6.3, ISO 100

“Sorun şu ki,” diyor, “son yıllarda yayıncıların fotoğrafçılar için harcadıkları para azaldı ve bu da beni daha çok doğrudan özel ve ticari müşterilerle, yani imajlarını veya şirketlerini tanıtmak isteyen müşterilerle çalışmaya itti. Fakat bir profesyonel olarak benim için çekimleri bir amaç doğrultusunda ve tutkuyla yapmak, olmazsa olmazlardan. Bu yüzden, şirketlere yaptığım çalışmalar dergilere yaptıklarımdan daha önemli hale gelmiş olsa da, ben halen üst düzey, kapak yıldızı görünümünü ortaya çıkarmak istiyorum.”

maki galimberti sony alpha 7RIII arsızca dilini çıkarmış bir kız portre çekimi için poz veriyor

© Maki Galimberti | Sony α7R II + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/4.0, ISO 400

Maki’nin memleketi İtalya’dan sıradan insanları bir araya getirip onlara ünlülermiş gibi davranmaya dayanan ‘Casting Italy’ projesi bu şekilde doğmuş.

Maki, gerçek insanları kapak yıldızlarına dönüştürmenin avantajları olduğunu söylüyor. Fotoğrafçı bu avantajı şöyle açıklıyor: “Hastane reklamı için bir grup araştırmacının fotoğrafını çekmek, bir oyuncu veya pop şarkıcısının çekimini yapmaktan çok daha ilgi çekici olabiliyor ve normal insanların portrelerini oluştururken güzelliği ve gururu yakalamak, yaptığım meslekte çok ama çok sevdiğim bir deneyim.”

maki galimberti sony alpha 7RIII fötr şapkalı genç bir adamın siyah beyaz portresi

© Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/4.5, ISO 100

Portre çekimlerinin merkezinde insanlarla iyi ilişkiler kurmak, insanların karakterlerini ve en iyi yönlerini ortaya çıkarmak yatar. Bir fotoğrafçı olarak Maki’nin geçmişinin her anında bunu görmek mümkün. “Haklısınız,” diyor, “insanlara duyduğum tutkuyu işime yansıtıyorum.”

maki galimberti sony alpha 7RIII kavisli bir sandalyede oturan kız yandan fotoğraf makinesine gülümsüyor

© Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 50

Sony α7R III makinesi, özellikle Eye AF sistemi söz konusu olduğunda, insanlarla bağlantı kurmasına da yardımcı oluyor.

Fotoğrafçı, “Kullandığım iki α7R III makineyle çektiğim resimlerin detayları ve kalitesi büyük önem taşıyor,” diyor, “ancak bir portre fotoğrafçısı olarak, vizörün arkasına saklanmamak çok büyük avantaj getiriyor. Bana göre, saklandığımda fotoğrafladığım kişilerin ilgisini kaybediyorum ve hiçbir şey bu kişilerle bir ilişki kurmaktan daha önemli olamaz. Dolayısıyla ben bunun yerine α7R III’ün Eye AF sistemine güveniyorum ve arka ekranı kullanarak çalışıyorum. Daha sonra kendimi, fotoğrafladığım kişilerle kurduğum ilişkiye tamamen verebiliyorum.”

α7R III makineyi bu şekilde kullanarak yürütülen ilişki kurma sürecine yardımcı olan diğer unsurlar arasında fotoğraf makinesinin Sessiz Çekim modu gibi özellikler de yer alıyor. Bu özellik, fotoğraf çekimi sırasında çekingen davranan kişilerin lens karşısında daha doğal hareket etmelerine yardımcı olmasıyla biliniyor. Maki, portre fotoğrafçılarının en gözde lenslerinden ikisi olan FE 24-70mm f/2.8 GM ve FE 70-200mm f/2.8 GM’yi kullanarak üstün kaliteyi ve alan derinliği kontrolünü garantiye alıyor. İki ayrı fotoğraf makinesine taktığı bu lensler, fotoğrafçıya yakın çekimlerden grup fotoğraflarına kadar her tür çekime uygun bir çok yönlülük sağlıyor.

maki galimberti sony alpha 7RIII üç şef rahat bir portre için poz veriyor

© Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/16, ISO 100

Maki, sıradan insanlarla çekim yaparken de, aynen dergi çekimlerinde olduğu gibi bir stilistle çalışarak bu insanların içinde yatan kapak yıldızı görünümünü ortaya çıkarıyor. Detaylara gösterilen bu özen, fotoğrafa bakan kişinin dikkatini daha yoğun bir şekilde çekmeye ve fotoğrafçının gözünden kaçabilecek, dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. “İlk kez bir stilistle çalıştığımda, bir fotoğrafçının hayallerindeki cennetteymişim gibi hissettim,” diyor. “Kıyafetlere ve detaylara gösterilen özen sayesinde fotoğraflarım otomatik olarak daha güzel oldu, o yüzden her seferinde böyle çalışmaya gayret ediyorum.” α7R III’ün geniş 3 inç ekranını kullanmak da bu konuda destek oluyor çünkü ekranın %100 görüşü, geleneksel bir optik vizörün sağlayabileceğinden çok daha doğru bir kare görüşü sunuyor.

Son olarak da, her fotoğrafçı için olduğu gibi, aydınlatma Maki için de kilit önem taşıyor. Dergi kapağı stilinde aydınlatma için Maki’nin gözde yöntemi nesne üzerinde büyük bir softbox kullanarak dış mekanın doğal ışığını dengelemek. Maki’ye göre işin aslı hazırlık yapmak. “Çekimi yapacağınız yeri çalışmak genellikle fotoğraflayacağınız kişiye tüm dikkatinizle yaklaşmak kadar önemli oluyor çünkü arka plan, fotoğrafladığım kişinin hikayesini anlatırken hayati öneme sahip. Nihayetinde, bu kişilerin harika görünmelerini sağlamakla birlikte onların hikayesini de anlatmak, yapmaya çalıştığımız en önemli şey. Bu konuda sunduğu yardım açısından, kullandığım kit adeta paha biçilmez bir servet.”

Öne Çıkan Ürünler

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz