bertrand bernager sony alpha 7RM3 paris metrosunun uzun pozlamalı gece görüntüsü

Hareketi Yakalamak

Bertrand Bernager

“Uzun pozlamalı fotoğraf çekmenin büyülü bir tarafı var,” diyor Bertrand heyecanla. “%100 doğal bir anı yakalıyor fakat siz bu anı normalde gözlerinizle göremiyorsunuz. Buradaki sihri yaratan şey uzun pozlama.”

Çok cazip olduğu aşikar; uzun pozlama kullanmak, görünürde tesadüfi olan ancak yakından baktığınızda desenlerin olduğu bir fotoğraf makinesi efekti yaratabileceğiniz anlamına geliyor. Nesnelerin, ışığın ve insanların konumun çevresinde hareket etme şekli ortaya çıkıyor. “Bunun örneklerinden biri, hareket eden arabaların veya araçların oluşturduğu ışık çizgileriyle dolu yol çizgileri çekimidir,” diyor Bertrand. “Dilerseniz kendi hareketinizi de yaratabilirsiniz. Örneğin Kyoto’da çektiğim bu görüntüde pozlama sırasında tripodumu hareket ettirerek göz alıcı ışık izleri oluşturdum.”

bertrand bernager sony alpha 7RM3 kyoto’da gece vakti caddedeki yol izleri

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/9.0, ISO 50

Bu teknik sadece ışıklarla kullanımda etkili değil. Aynı zamanda insanları ve hareketlerini fotoğraflamak için de kullanılabilir.

“Yeterince uzun pozlama kullandığınızda insanlar, görüntünün parçası olmaya yetecek kadar uzun süre sabit durmamaları nedeniyle konumdan kaybolur,” diyor ve ekliyor: “Bu görüntü, dünyanın en yoğun bölgelerinden birinde, Tokyo’daki Shibuya yaya geçidinde çekildi. Bu görüntü için 15 saniyelik pozlamayı kullandım. Bu görüntünün en sevdiğim yönü, geçidin ortasında yer alan ve selfie çeken kişi. Bu kişi net bir şekilde görülebilirken etrafı karşıdan karşıya geçen hayaletvari insan silüetleriyle kaplı.”
bertrand bernager sony alpha 6000 tokyo’da arka planda yürüyen bulanık görünümlü insanlarla karşıdan karşıya geçen bir yaya

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE | 15s @ f/8.0, ISO 500

Bertrand’ın fotoğraf çekmek için yaptığı mekan veya sahne seçimlerinden hiçbiri tesadüfi değil. Bertrand hareketli ışıkların ve insanların olduğu, uzun pozlamalı görüntülerin bu gizli hareketleri ortaya çıkardığı yoğun mekanlar arayışında. “Yüksek enerji taşıyan büyük sahnelere odaklanıyorum,” diyen Bertrand sözlerine şöyle devam ediyor: “Çünkü büyük bir şehrin atmosferini vurgulamak istiyorum. Sıradan binaların olduğu küçük, yerel bir sokakta uzun pozlamalı görüntüler çekmem. Büyük ve etkileyici yerlere odaklanarak bu mekanları çok daha ihtişamlı bir şekilde göstermeyi hedefliyorum.”

bertrand bernager sony alpha 7RM3 tokyo’da birbirlerinin yanından geçen 2 otobüsün yer aldığı uzun pozlamalı bir cadde görüntüsü

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/8.0, ISO 50

Uzun pozlamalı görüntülerde ustalaşmak gerçek bir beceri gerektirse de bunun için gerekli olan ekipman son derece basittir. Bertrand uzun pozlamalı görüntüler yakalamak için α6000 ve 42 megapiksel Sony α7R III fotoğraf makinesi kombinasyonu ile birlikte 16-35mm f/2.8 G Master lens kullanıyor. Bu geniş açılı lens önünde hareket eden tüm sahneyi yakalamasına olanak tanıyor.

Uzun pozlamalı çekim yaparken fotoğraf makinenizi sabit tutmak için ihtiyacınız olan temel aksesuar tripoddur. Bertrand gülerek şöyle diyor: “En iyi fotoğraf makinesinin yanınızda taşıdığınız fotoğraf makinesi olduğunu söylerler. Ama aynısı tripod için de geçerli. Mükemmel uzun pozlamalı görüntüler yakalamanın sırrı, sevdiğiniz ve seyahat ettiğiniz her yere götürebileceğiniz bir tripoda sahip olmak.”

bertrand bernager sony alpha 6000 gece piccadilly circus’tan geçen arabaların ve otobüslerin uzun pozlamalı çekimi

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 10-18mm f/4 OSS | 3.2s @ f/11.0, ISO 100

Bertrand’a göre fotoğraf makinesini tamamen sabit tutma ihtiyacının yanı sıra uzaktan serbest bırakma işlevi de uzun pozlamalı fotoğraf çekimi için olmazsa olmazlardan. Bu işlev, fotoğraf makinesine dokunmadan deklanşörü etkinleştirmenizi sağlıyor. Dilerseniz Sony Image Edge Mobile uygulaması ile akıllı telefonunuzu kullanmanız da mümkün. Böylece fotoğraf makinenizi uzaktan kontrol edebilirsiniz.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 çevresinden arabaların geçtiği, uzun pozlamalı bir eyfel kulesi görüntüsü

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 20s @ f/11.0, ISO 100

Yapbozun son parçası ise Nötr Yoğunluk (ND) filtresi. Bertrand, “Gün içinde uzun pozlamalı çekim yapmak istiyorsanız gerçekten bir ND filtresine ihtiyacınız var,” diyor ve ekliyor: “Çünkü bu filtreler, lense giren ışığı azaltıyor. Bu filtreyi kullanmadan gün içinde yaklaşık bir dakikalık uzun pozlamalı bir görüntü çekmeye çalışırsanız görüntü tamamen beyaz olacaktır. Çoğunlukla ND 1000’i kullanıyorum. Bu filtre, giren ışık miktarını 10 EV’ye kadar azaltıyor. Ayrıca ışığı yalnızca yaklaşık 5 EV azaltan ND32 filtreyi kullanıyorum. Farklı ND filtreler kullanmak, farklı türde uzun pozlamalı görüntüler elde etmenizi sağlar.”

bertrand bernager sony alpha 7RM3 gece gökyüzüne uzanan renkli ışıklar

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 15s @ f/10.0, ISO 100

Uzun pozlamalı fotoğraf çekimi, belli bir süredir fotoğraf makinesiyle çekimler yapmakta olan kişiler için dahi kulağa çok teknik gelebilir. Bununla birlikte Bertrand yeni başlayan fotoğrafçıların da bunu denemesini öneriyor.

“Bu, deklanşör hızlarının işleyiş şeklini anlamak için harika bir yöntem,” diyor ve ekliyor: “Ayrıca fotoğrafçılığınızı ve görüntü kompozisyonu oluşturma stilinizi geliştirmek için de faydalı bir yöntem. Uzun pozlamalı çekimler yapmak resim veya çizim yapmak gibidir; dilediğiniz görüntüleri oluşturabilirsiniz. İşime duyduğum tutkunun sebebi de bu.”

Öne Çıkan Ürünler

Bertrand Bernager

Bertrand Bernager | France

“Fotoğrafçılık stilimle ışığı izlemeye, hareketi ortaya çıkarmaya ve anı yakalamaya çalışıyorum”

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz