Jonah Plank tutkulu seyahat vlog’ları hazırlamaya yabancı değil; kendi adını taşıyan popüler YouTube kanalı değerlendirme ve seyahat içerikleriyle dolu. Bununla birlikte kısa süre önce iki arkadaşıyla birlikte Berlin’den Norveç’in Nordkapp Burnu’na yaptıkları bir aylık yolculuktan döndü ve bu yolculuk süresince çoğunlukla yeni Sony α6600’ü kullanarak filme aldığı iki saatlik bir belgesel hazırladı.
Jonah, “Kullandığım kurulum oldukça basit,” diyor. “Önümde tripoda takılı çekim yapan Sony α6600 oluyor, bir de ana anahtar ışık ve arka ışık. Videolarımın yaklaşık %90’ını aynı kurulumla çekiyorum, bu sayede tek yapmam gereken oturup kayıt düğmesine basmak oluyor.”
Jonah, Sony α7 III, α7R III ve α7S II fotoğraf makineleriyle de çekim yapıyor ancak α6600 halen kendisini filme alırken tercih ettiği fotoğraf makinelerinden biri. “Yukarı çevrilen ekranından ötürü tam bana göre,” diyerek açıklıyor. “Kayıt yaparken kendimi görebilmem çok işime yarıyor.”
Jonah son gezisinde bu fonksiyonu ve Eye AF özelliğini bilhassa kullanışlı bulmuş. “Norveç gezimizde Sony α6600 ile çok fazla çekim yaptık,” diyor. “Arabada üç kişiydik, kameraya konuşurken Gerçek zamanlı takip teknolojisi sayesinde netleme otomatik olarak yüzlerimize veya gözlerimize geçti. Bu tür koşullarda otomatik netleme yanıtını hep en yüksek ayarına getiririm çünkü bu sayede makineyi hareket ettirdiğimde anında yanıt veriyor ve netlemeyi yeniden yapıyor. Benim yaptığım türde belgesel film yapımcılığı için çok ama çok kullanışlı.”
Jonah çoğunlukla 4K çekim yapsa da ağır çekim kayıt yaparken Full HD 120p özelliğinden de yararlanıyor. Ayrıca α6600, Full Frame α7 yelpazesindeki fotoğraf makineleri gibi S-Log Görüntü Profiliyle çekim yapabiliyor ve dinamik aralığın kalan tüm kısımlarını yakalayabiliyor. Jonah, “Bir çekim ya da kesit üzerinde titizlikle çalışıyorsam S-Log’u çok fazla kullanıyorum,” diyor, “ama daha tempolu belgesel ve vlog içeriği için aslında PP0 kullanıyorum, yani Görüntü Profili olmuyor! Bu biraz tuhaf gelebilir ama ben PP0’ın renklerini seviyorum ve kayıtta renk tonlaması için çok fazla uğraşmama gerek kalmıyor. Çok hızlı ve kullanışlı, üstelik görüntü mükemmel oluyor. Yani sadece kayıt düğmesine basıp çekime başlayabiliyorum, bu da benim film yapımcılığı stilime tam uyuyor.”
α6600 için kullandığı lensler söz konusu olduğunda Jonah’ın birkaç favorisi var. Bunlardan bazıları, α7 fotoğraf makinelerinin büyük sensörü için tasarlanmış FE lensler; örneğin Sony FE 28mm f/2, FE 50mm f/1.8 ve FE 85mm f1/.8. Nesnesi ile fonu birbirinden ayırmak için bunlardan yararlanıyor.
“Her zaman SteadyShot kullanıyorum ama bu özellik FE 85mm f/1.8 lens kullanırken bilhassa öne çıkıyor,” diyor. “Lensi ve fotoğraf makinesini gimbal üzerinde dengelemek biraz fazla dikkat istiyor, o yüzden sıklıkla el tipi olanı kullanıyorum, özellikle de ağır çekim B-Roll kayıt için.”
α6600’ün APS-C sensörünün orijinal lensleri E 10-18mm f/4 OSS geniş açılı zum lens ve E 16-55mm f/2.8 G lens. Bu iki lens de boyutları sayesinde Jonah’a büyük bir esneklik avantajı getiriyor.
Sony ECM-B1M Shotgun mikrofon da ses için gerekenleri hallediyor. Jonah, “YouTube videoları için hızlıca kullanıma hazırlayabileceğiniz harika bir mikrofon,” diyor. “Her şeyi çok kolaylaştırıyor. Mikrofonu seslendirmede bile kullandım, iyice yaklaşıp lens kapağı kapalı halde fotoğraf makinesiyle video kaydettim, böylece makine sesimi kaydedebildi!”
Jonah’ın keyif aldığı projeler üzerinde çalıştığı ve keyif aldığı videolar çektiği noktaya gelebilmesi için birkaç yıl geçmesi gerekmiş. Yine de işe ilk başladığı zamanları hatırlıyor ve artık kendi videolarını oluşturmak isteyenlere birkaç tavsiyede bulunuyor:
“Başlayın gitsin. İşe koyulun ve sevdiğiniz şeyden konuşmaya başlayın. Önemli olan kaç kişiye ulaştığınız, fotoğraflarınızın kaç kere görüntülendiği ya da kaç aboneye sahip olduğunuz değil; düşünmeniz gereken tek şey verdiğiniz mesaj ve yaptığınız işi neden yaptığınız.”