pembe bluzlu bir kadın flüt çalıyor

Hareketin Gücü

Virgo Haan

Instagram’da gezinirken bir portre fotoğrafında durduğunuzda nesnenin bir-iki saniye sonra size göz kırptığı oldu mu? Olduysa muhtemelen bir sinemagraf, yani fotoğraf ve hareketli görüntüden oluşan bir kombinasyon gördünüz. İlk defa gördüğünüzde, beyniniz gördüğü şeyi anlamaya çalışırken sinemagraf sizi hazırlıksız yakalayabilir. Özellikle de markalar çevrimiçi ortamda, süresi son derece sınırlı olan dikkatinizi çekmek için yarışırken, sinemagrafların popülerliğinin artmasına neden olan işte tam da bu dikkat çekicilik oldu.

virgo haan sony alpha 7RII kırmızı elbiseli kadın üzerinde uyumlu renkte bir masa vantilatörü bulunan kırmızı bir masada oturuyor

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Sinemagraf uzmanlarından biri Virgo Haan’dır. Fotoğrafçılara asistanlık yaptığı dönemden sonra nihayet kariyerini değiştirip reklam ajansına geçti ve burada yeni ortaya çıkan çevrimiçi pazarlama dünyasını ve insanların dikkatini nasıl çekeceğini öğrendi. Şaşırtıcıdır ama belki de onu lider bir sinemagraf olma yoluna çıkaran ilham kaynağı Harry Potter oldu.

"2011 yılında sanırım, bir Harry Potter filmi izledim," diye açıklıyor, "karakterler gazete okuyordu ve sayfadaki fotoğraflar canlanıyordu. Bir şekilde bunun gibi fotoğraflar oluşturabilsem ne kadar hoş olacağını düşündüm."

Tohum ekildi, peki sonra nasıl oldu?

"Birkaç ay sonra," diye anlatıyor, "bu yeni fotoğrafçılık kavramını, yani sinemagrafı icat eden Kevin Burg ve Jamie Beck adlı iki fotoğrafçıyla ilgili bir makale okudum ve o an bunlardan oluşturmak istediğimi anladım."

virgo haan sony alpha 7RII sarı masanın önünde sarı tişörtlü bir kadın uyumlu renkte bir sprey şişesi tutuyor

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Sinemagrafın ardındaki kavram görece doğrudan. İki katman düşünün, üst katman alan kesimli bir fotoğraf, mesela bir portre ve kesilen alan da nesnenin gözü. Bu üst katmanın altında her bakımdan aynı olan hareketli bir katman var ama bu hareketli katman nesnenin göz kırptığını gösteriyor. Üst katmandaki kesilen alan, alttaki video katmanındaki hareketi açığa çıkarıyor. Bu örnekte sonuç ne oluyor? Nesnenin göz kırptığını görüyoruz ama başta veya yüz kaslarında başka hiçbir hareket yok.

Söz konusu sinemagraf oluşturmak olunca, birçok meslek sırrı vardır. Tabii ki video kaydı için kadraj hiç kıpırdamamalı, yani bir tripod kullanılmalı. Nesneler de hareket eden kısım dışında hiç kıpırdamamalı; bu yüzden stantlara veya diğer geçici desteklere yaslanarak kıpırdamadan yerlerinde durabilirler.

virgo haan sony alpha 7RII eflatun bluzlu kadın üzerinde tutulan büyük kaseye bakıyor

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Bir de hareket var. Virgo, sinemagraf oluşturmak için kullanılan üç tip döngü olduğunu açıklıyor. "Bulut gibi şeyler, karartmalı bir döngü oluşturabilir; bulutu sürekli hareket ediyormuş gibi göstermek için döngüyü art arda karartabilirsiniz," diye anlatıyor, "bir de atlamalı döngüler vardır; döngü bir noktaya ulaşır ve ters çevrilir. Göz kırpması bunun mükemmel bir örneğidir. Nesne gözlerini açar ve sonra aynı yerde başlayıp bitmesi için klip başa döndürülür. Bir de kesimli döngü vardır; nesne, hareketin aynı yerde başlayıp bitmesini sağlamalıdır. Bunlar muhtemelen en zor ve en çok alıştırma yapılması gereken döngülerdir.”

Bunların hepsi karmaşık görünebilir ama sinemagraf oluşturmak için kullanılan teknolojiye herkes erişebilir. Virgo, tamamen aynı renk ayarlarıyla hem yüksek çözünürlüklü fotoğraflar hem de 4K video çekmesini sağlayan bir Sony α7R II kullanıyor. Böylece Adobe Photoshop ile düzenleme yaptığında, fotoğraf ile alttaki video görüntüsü tamamen aynı oluyor. Gerçek sinemagraflar oluşturmak için kullanılabilecek birçok farklı yazılım uygulaması var ama Virgo, yeni başlayanlara uygulama ve masaüstü yazılımı olarak kullanılabilecek Flixel’i denemelerini öneriyor.

virgo haan sony alpha 7RII pembe bluzlu kadın pembe bir masanın önünde flüt çalıyor

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Virgo’nun sinemagraflarını oluşturmasına yardımcı olan Sony α7R II’nin diğer özellikleri de Eye AF ve Sessiz Çekim. Eye AF sayesinde, FE 85mm f/1.4 GM lens kullanırken dahi her seferinde göz tamamen netleniyor; sessiz deklanşör ise çekim yaparken nesnelerin dikkatinin dağılmamasını sağlıyor.

Sinemagraflar küçük bir ekranda çevrimiçi görüntülenecek şekilde tasarlanmış olsa da görüntünün çözünürlüğü Virgo için yine de önemli, özellikle de bir moda dergisi için yaptığı son projede. Virgo, "Fotoğraf dizisi parlak ve renkli olmalıydı," diyor, "ama dizinin toplumumuzdaki aşırı tüketimi anlatmasını da istedim. Yakından bakarsanız fotoğraflardaki karakterlerin saksılarda araba ve hamburger gibi şeyler yetiştirdiğini görürsünüz. Bunlar derginin sayfalarına fotoğraf olarak basıldı ama akıllı telefonunuzda bir artırılmış gerçeklik uygulaması kullanarak telefonu sayfanın üzerine tuttuğunuzda, ekranda oynatılan sinemagraf gibi fotoğrafın canlandığını izleyebilirsiniz."

Bu, Virgo’nun yıllar önce ilk kez Harry Potter filminde gördüğü sahnenin neredeyse gerçeğe dönmesi olmuş.

Fotoğraf:

Asistan: Jaanar Nikker
Model: Gertrud (E.M.A Model Management)
Makyaj ve Saç: Maret Ubaleht
Kostüm: Kriss Soonik, Tallinn Dolls, Embassy of Fashion

Öne çıkan ürünler

Virgo Haan

Virgo Haan | Estonia

“Günlük yaşamdan daha fazlasını gösteren çalışmalar yaratmak için elimden geleni yapıyorum”

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz