Ben James Glancy, çekimlerini kendi yapan bir sunucuyum ve yaban hayatını korumak için çalışıyorum. Yedi yıl önce Britanya ordusundan ayrılıp çevrecilik ve televizyon alanında yeni bir kariyere başladım. Discovery Channel ve National Geographic için programlar sunup çektim ve Birleşik Krallık’taki Mail Plus için bir çevre dizisinin yapımcılığını yaptım. Hem kara hem de deniz yaban hayatına hayranım, doğa tarihi prodüksiyonlarında çalışmayı çok sevsem de insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararı görsel olarak gösteren hikayeleri anlatma ve gezegenimizi koruyan insanlara ışık tutma zorunluluğu hissettim. National Geographic için bir köpek balığı belgeseli çektiğim Amerika’dan yeni döndüm.
The Wilderness Nearby
2020, birçoğumuzun doğadan ne kadar uzak kaldığını hepimize hatırlattı. Hayatımızdaki kısıtlamalar, insanlara genellikle evin çok yakınında olan doğanın güzelliğini keşfetme fırsatı verdi. Yaban hayatı ve çevrenin korunmasının ne kadar önemli olduğunu, bunları korumadan hayatta kalamayacağımızı gösterdi. Birçok kişiye bu yılki salgından uzaklaşıp soluk alma fırsatı veren, Güney İngiltere’deki muhteşem yaban hayatı alanlarının güzelliğini ortaya koyan bir kısa film yapmak ve bu filmi, yakınımızdaki yaban hayatının korunmaya değer olduğunu gösteren görsel bir temsil olarak beğeniye sunmak istedim.
Sony FX6 ile çekimde ilk izlenimler
Sony FX6 ile çekim yaparken en sevdiğim şey, 120 fps’te 4K ağır çekim özellikleriydi. Yaban hayatını çekerken çarpıcı anları yakalamak için ideal. Hayvanların hareketlerini ayrıştırabiliyor ve içeriğinize duygu katabiliyorsunuz.
Yaban hayatı çekimi yaparken bir başka şartım da şu: Ağaçların üstünde veya zemin seviyesinde farklı açılardan çekim yapmam gerektiği için ekipmanımın kapladığı yer ve ağırlığı minimum olmalı. FX6, son derece sağlam ve küçük bir kamera. Hareket halinde çekim için ideal ve bu kalibredeki bir kameraya göre çok hafif. Bu kadar küçük bir gövde olunca bir yerden taviz vereceğinizi düşünürsünüz ama 4K Full Frame sensörü sayesinde her türlü aydınlatma koşulunda muhteşem görüntü kalitesi sunuyor.
Beğendiğim bir başka yönü de gimbal, araç bağlantısı veya tripod gibi farklı aksesuarlarımla çabucak kurulum yapmamı sağlayan modüler tasarımıydı. Yaban hayatı çekiminde, çekeceğiniz şeyde başka bir şansınız olmaz, dolayısıyla benim çekim stilimde vazgeçilmez bir özellik.
Bu çekimde, yaban hayatının yapısı gereği çeşitli geniş uzun lensler kullandım. Yaban hayvanlarının çok yakın çekimini onları rahatsız etmeden yapmak için, temel olarak Sony 70-200mm F/2.8 GM, 600mm F/4 GM ve 200-600mm G lensleri kullandım. Sonuncusu, çekimleri çabucak yeniden kadrajlamak için telefoto ucunda çok yönlülük sağlıyor. Ayrıca hikayeyi anlatan daha bağlamsal çekimler yapmak için Sony 16-35mm f/2.8 GM gibi daha geniş lensler de kullandım.
Sony FX6 ile çekim tüyoları ve son düşünceler
Her şeyden önce, bence Sony E mount yerel lensleri kullanmak çok önemli çünkü bunlar, FX6’nın olağanüstü otomatik odak özelliklerinden tamamen faydalanmayı sağlıyor. Ben film yapımcılığında manuel ve otomatik odaklı lensleri birlikte kullanarak çekim yapsam da yeni otomatik odak sisteminin yaban hayatı takibinde mükemmel olduğunu düşünüyorum.
Sony FS7 kullananlara menüler tanıdık gelecektir ama FX6’da ön ayarlı işlevleri depolamak için birden çok seçenek var. Çekime hazırlanmak için süreniz sınırlı olduğunda, hareket halinde çekim için bunları ayarlamaya zaman ayırmaya değer.
Aksesuarlara gelince, FX6 küçük ve hafif olduğu için el tipi bir gimbal bulundurmanızı öneririm. Modüler tasarımı, çeşitli üreticilerin gimbal’lerine kolayca takılmasını sağlıyor. Ben olsam FX6’nın monitörüne takmak için kitime bir vizör de eklerim.
FX6’nın muhteşem Sony Alpha grubuna katılması çok güzel. Bence FX6, belgesel film yapımcılarının, özellikle de hızla gelişen hikayeleri çekenlerin ilk tercih edeceği kamera olmak üzere. FS7 gibi, FX6’nın da zorlu ortamlarda kullanıma uygun sağlam bir yapısı var ama boyut olarak çok daha küçük ve çok daha yüksek bir görüntü kalitesi sunuyor.