İlhan Eroğlu’nu Instagram’da takip eden herkes, dünyanın her köşesinden etkileyici manzara ve seyahat fotoğraflarını görmeye aşinadır. Genellikle performansına çok güvendiği Sony α7R III’ü ile seyahat ediyormuş ama son birkaç aydır α6600’ü de kullanıyor. Avrupa’yı dolaşan İlhan, fotoğraf makinesinin neler yapabileceğini görmek için α6600’ün sınırlarını zorlamış ve ortaya muhteşem fotoğraflar çıkmış.
İlhan’a göre α6600 ile α7R III arasındaki en dikkat çekici fark, boyutları. α6600’ün ağırlığı tek başına sadece 503 gr ama İlhan fotoğraf makinesini sadece iki E mount zum lensle kullanmış ve böylece bir çanta dolusu lens taşımak zorunda kalmadan her çekimi yapabilmiş.
İlhan, "E 16-55mm f/2.8 G ve E 70-350mm f/4.5-6.3 G OSS lensleri yanımda götürdüm," diyor ve şöyle devam ediyor: "bunlar kocaman bir aralığı kapsıyor ve birçok farklı senaryoya hazırlıklı olmamı sağlıyor. α7R III’ümle bu netleme aralığını kapsamak için genellikle 4 lens kullanıyordum, yani α6600’ü kullanınca kitim çok daha hafif oluyor. Bir fotoğrafçı olarak, etrafta dolaşıp farklı açılar aramayı seviyorum ama fotoğraf makineleri, lensler ve tripodlarla dolu bir çanta taşırken yüküm inanılmaz ağır oluyor ve hemen yoruluyorum."
α6600 ve iki zum lens, bunların hepsini değiştirmiş. İlhan, lenslerin birini fotoğraf makinesine takıp diğerini de gerçekten ceketinin cebine koymuş: “Yanımda fotoğraf makinesi olduğunu bile hissetmeden bütün gün dolaşabiliyordum. Normalde taşıdığım yükü kesinlikle üzerimden aldı!”
Sony lensler, sırasıyla APS-C ve Full Frame sensörler için E ve FE mount olarak tasarlanmış olsa da E mount, hangi Sony aynasız fotoğraf makinesi kullanılırsa kullanılsın aynıdır. Bu da fotoğrafçılara α6600’de Full Frame lensler kullanabilme imkanı tanır. İlhan, seyahat ederken kitini daha esnek kullanabilme imkanını bu şekilde yakalamış.
Şöyle açıklıyor: "Venedik’te α6600 ile yeni FE 20mm f/1.8 G lensi bile kullandım. 30 mm ile eşdeğer bir netleme uzaklığı ve netlik açısından da α7R III’ümde gördüğüm performansın tam olarak aynısını sağladı."
İlhan’ın bu fotoğraf makinesiyle çektiği en zorlu fotoğraflardan biri, memleketi Türkiye’de, İstanbul’un genellikle dolup taşan sokaklarında çektiği bir fotoğraf olmuş.
İlhan, “Şehrin üzerinde yükselen ayı çekmek istedim,” diye açıklıyor. “70-350 mm lensi 350 mm’lik en uç netleme uzaklığında kullanmak zorunda kaldım ve diyafram açıklığını da maksimum ayar olan f/6.3’e aldım. Çok rüzgarlı bir geceydi, bu da makineyi sabit tutmayı ve titreşimi en aza indirmeyi zorlaştırıyordu; özellikle de 525 mm eşdeğerindeki bir netleme uzaklığında çekim yaparken. Ama gördüğünüz gibi, çok net ve keskin bir fotoğraf elde etmeyi başardım ve fotoğraf makinesiyle lensin performansından çok memnun kaldım.”
“Dünya benim için koca bir tuval. Gittiğim her ülkede fotoğraf çekerek kendi resimlerimi yapıyorum”