Sony Marka Elçileri Stefan Liebermann ve Dennis Schmelz, hem fotoğraf hem de video projeleri için eşit düzeyde ilham verici bir model olduğunu kanıtlayan yeni FE 35mm f/1.4 G Master lensi dünyada ilk deneyen kişiler arasına girdiler.
Fotoğrafçılara ve videograflara yaratıcılık açısından yeni bir seçenek sunan bu lenste ultra geniş diyafram açıklığı, doğal görünüm, olağanüstü görüntü kalitesi, hafif bir yapı ve hava koşullarına dayanıklılık özelliği bir araya geliyor ve herkese hitap eden bir ürün ortaya çıkıyor. FE 35mm f/1.4 GM, seyahat ve reklam videosu, ayrıca video klip alanında çalışan Dennis’e Amerika atmosferini yansıtan güçlü unsurlarla düşük ışık seviyeleri sunan sinematik bir kısa film çekmek için ilham vermiş.
“Lensin yeni özelliklerinden yararlanarak yalnızca bu lensle anlatabileceğim bir hikaye oluşturmak istedim,” diyor. “35mm bana göre video için mükemmel bir netleme uzaklığı. Ayrıca farklı nesnelere rahatça uyarlanabiliyor ve yarattığı sinematik hisse de bayılıyorum. Çok çok geniş değil fakat yine de bir mekan algısı yaratıyor, ayrıca insan çekimleri yapmak için de harika. Belki de hepsinden iyisi, 1.4 diyafram açıklığı çok güzel bir bokeh oluşturdu ve bize atmosferik ışıkla çalışma imkanı tanıdı.”
FE 35mm f/1.4 GM, video uygulamaları için silindir üzerindeki bir düğmeyle çıkarılabilen fiziksel bir diyafram açıklığı halkasına sahiptir ve bu sayede hem fotoğraf hem de video için kullanıma hazırdır. Dennis coşkuyla şöyle açıklıyor: “Bu da, oluşturduğunuz anlatıya bağlı olarak, netlemeyi daraltırken ya da genişletirken adeta fark edilemeyecek nitelikte diyafram açıklığı geçişleri elde edebileceğiniz ve pozlamayı da aynı şekilde değiştirebileceğiniz anlamına geliyor.” Açıklamasına şu sözlerle devam ediyor: “Bir videograf olarak bu çok işime yarıyor çünkü izleyicinin içerikten uzaklaşmasına neden olacak sert sıçramalar olmuyor. Çok güzel bir doğallık ve akıcılık sunuyor.”
α7S III makinesinin Yüz Algılama AF özelliğiyle çalışan Dennis ayrıca FE 35mm f/1.4 GM’nin netleme hızından, hassasiyetinden ve motor gürültüsü çıkarmamasından da çok etkilenmiş. “Lens sürtünmesiz XD Lineer Motor kullanıyor ve bunun sonucunda inanılmaz ölçüde hızlı ve doğru bir AF elde ediyorsunuz,” diye açıklıyor. “Manuel netlemeyle yalnızca altı çekim yaptık. Geri kalan çekimlerin tamamını f/1.4’te yüz algılama özelliğiyle yaptık ve ekipman hiç duraksamadı.” Kısa filmini yağmurlu gece saatlerinde çarpıcı bir atmosfer sergileyen sokaklarda çeken Dennis, FE 35mm f/1.4 GM’nin hava koşullarına dayanıklılığı sayesinde çekim koşullarına kafa tutabilmiş, ayrıca hafif tasarımı sayesinde de makineyi dilediği şekilde gimbal’e takabilmiş. “Kimse kendisine engel olacak bir lens istemez,” diyor, “FE 35mm f/1.4 GM ise aksine hiç engel yaratmıyor. Biz çekim yaparken şakır şakır yağmur yağıyordu ve lens epey ıslandı ama en ufak sıkıntı yaratmadı! Hafifliği de çok önemli bir etken. Önceden kullandığım 35mm diyafram açıklığına sahip hızlı lenslerle karşılaştırıyorum da, bu sadece 524 gr ağırlığında ve çok daha rahat taşınabiliyor.”
Gece sahneleri üzerine uzmanlaşmış olan doğa ve manzara fotoğrafçısı Stefan için FE 35mm f/1.4 GM ciddi bir yenilik olmuş fakat kendisi bu lense hemen alışmış. Şöyle açıklıyor: “Ben normalde 16mm veya 20mm modeller gibi daha geniş lensler kullanırım. Başta ‘Bu lensin bana ne faydası olabilir ki?’ diye düşündüm ama çok geçmeden bu soruya çok net bir yanıt buldum! Bu lens doğaya yönelik farklı bir bakış keşfetme açısından şahaneydi. Ben normalde ön plana fazlaca yer veren biriyim ama 35mm’ye geçince orta plan ve gökyüzü üzerinde daha çok çalışmaya başladım, dolayısıyla bu lens bana yepyeni ve çok güzel bir perspektif kazandırdı.”
Lensin sunduğu görüş açısı Stefan için yeni olsa da optik kalite tam da umduğu gibi çıkmış. FE 35mm f/1.4 GM’de zorlu ışık koşullarında dahi sıra dışı netlik için bir ED (ekstra düşük dağıtmalı) ve iki XA (ekstrem asferik) parça, Nano AR II kaplama ve 11 kanatlı yuvarlak diyafram açıklığı tasarımı kullanıldı. “Bu lensle köşeden köşeye tam netlik elde ediyorsunuz.”
Stefan şu sözlerle açıklıyor: “Lens gece vakti çektiğim gökyüzü görüntüleri için f/1.4’te çok çok iyi ve oldukça geniş, ancak tam diyafram açıklığına her zaman ihtiyacım olmuyor, özellikle de gece vakti yıldız takipçisi kullanırken veya alacakaranlıkta ya da gün doğumu ve gün batımında her zamanki manzara çekimlerimi yaparken. Diyafram açıklığını f/2.8 ve f/3.5’e kıstığımda da kesinlikle hiç vinyet, dağılma ve bozulma olmuyor.”
Aynı zamanda deneyimli bir panoramik manzara fotoğrafçısı olan Stefan, bu çekimler için de ideal lensi bulmuş. 35mm ayarında geniş netleme uzaklıklarına kıyasla daha az bozulmayla çektiği fotoğrafları birbirine ekleyerek muhteşem çözünürlükte görüntüler oluşturmuş. Kendi sözleriyle: “Daha fazla ön plan veya daha geniş bir görüş açısı istediğimde tek yaptığım, sahneyi kapsayacak şekilde birden fazla 35mm çekimi kullanmak oldu. Yeni lensin AF Tutma özelliği de bunun için mükemmeldi, bütün pozlamalarda netliği korumamı sağladı.”
Dennis gibi Stefan da FE 35mm f/1.4 GM’nin hafif yapısının harika bir avantaj olduğunu düşünüyor. “Harika bir şey; α7 III makinemi, 24mm f/1.4 GM lensi ve bu yeni lensi çantama atıp rahatça geziye çıkabiliyorum. Dağ tepe tırmanabiliyorum, çadırımı da yanıma alabiliyorum ve hiç zorluk çekmiyorum. Şurası kesin ki bu lensle daha çok çekim yapacağım.”
“Çok özel bir fotoğrafçılık türü: İnsan gözüyle görülmüyor ama gerçek”
“Her zaman anlatılacak bir hikaye ve keşfedilecek yeni bir perspektif vardır”
Facebook® sayfamızı beğenin
Twitter™'da bizi takip edin
YouTube™ kanalımıza kaydolun
Google+'da bizi takip edin
Instagram'da bizi ziyaret edin