karlı bir bayır üzerinde etrafı gözetleyen, sadece gözleri görünen tilki

Yaban Hayatında Karşılaşmalar

Süha Derbent

30 yılı aşkın süredir profesyonel fotoğrafçılık yapan Süha Derbent, dünyayı gezerek en muhteşem yaratıklardan bazılarını fotoğrafladı ve fotoğrafları Getty Images’ta satışta. En son macerasında her zaman kullandığı fotoğraf makinesi kitini geride bırakarak, -28C’ye varan hava koşullarında tilkileri fotoğraflamak için güçlü Sony RX10 IV fotoğraf makinesine geçiş yaptı.

süha derbent
Tilkiler karın altındaki tünellerde gezinen farelerin ayak seslerini duyabiliyor. Bir tilki gün boyu yürümüş olabilir fakat toprağın altında bir farenin sesini duyduğunda anında kulaklarını diker. Ne zaman bir tilkiyi başını eğmiş halde görsem, bir ses duyduğunu ve ava hazırlandığını anlarım.
süha derbent sony rx10IV karda zıplayan tilki

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Süha genellikle Sony α7R III değiştirilebilir lensli fotoğraf makinesini tercih ediyor. Ancak yakın zamanda Kars’ın dondurucu soğuğunda tilkileri fotoğraflamak için atıldığı macerasında gün boyunca Sony RX10 IV birinci sınıf kompakt fotoğraf makinesi ile çekim yaptı.

süha derbent sony rx10IV karda fotoğrafçıya bakarak yürüyen tilki

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Yaban hayatına ulaşmak için uzun yolculuklar yapıyorum ve bu yolculuklarda ağır ekipmanlar taşımak gerçekten zorlayıcı,” diyor. “Bu nedenle, zorlu ve yorucu bir iş olan ağır ekipman taşıma zorunluluğunu ortadan kaldıran son derece hafif RX10 IV, ideal seçim. Ayrıca 20,1 megapiksel 1,0 tip Exmor RS sensöre sahip fotoğraf makinesi ile görüntü kalitesinden ödün vermeme de gerek kalmıyor.
süha derbent sony rx10IV karlı bir bayır üzerinden bakan sadece gözleri görünen tilki

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000s @ f/4.0, ISO 200

Ormanlarda araç kullanmak, yürüyüş yapmak ve farklı mesafelerde tilkilerle karşılaşmak için Süha’nın çalışırken son derece esnek olmasını sağlayacak bir fotoğraf makinesine ihtiyacı vardı. Sony RX10 IV, boyutu ve ağırlığı sayesinde kullanım açısından elverişli bir fotoğraf makinesi olsa da, gösterinin asıl yıldızının 24-600 mm eşdeğerinde, optik olarak sabitlenmiş lens olduğunu söyleyebiliriz.

Süha’nın normalde safarilerde kullandığı büyük telefoto lensler olmadan muhteşem tilki görüntüleri yakalamasını sağlayan da tam olarak bu lens. “24 mm - 600 mm aralığında zum kullanabilmek başlı başına büyük bir rahatlık fakat normalde kullandığım α7R III gibi, RX10 IV de çok hızlı bir otomatik netleme sistemine sahip. Otomatik netleme takip hızı gerçekten etkileyici.”

süha derbent sony rx10IV karda izlerinin yanında oturan tilki

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400s @ f/4.0, ISO 250

Ancak hikaye bu etkileyici lensle bitmiyor; hareketi yakalamak istiyorsanız hızlı tepki veren bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız var. “Yaban hayatında çekim yaparken fotoğraf makinelerimiz her zaman kesintisiz çekim modundadır ve 24 fps seri çekim hızına sahip RX10 IV, inanılmaz hızlı. Düşünün; kilometrelerce yol kat etmişsiniz, zorlu doğa koşullarında istediğiniz hayvanı bulmuşsunuz ve tam olarak beklediğiniz hareketi yapıyor ama fotoğraf makineniz bu hıza yetişemiyor... Bunu düşünmek bile istemiyorum! Ama RX10 IV’ü kullanmak, neredeyse hiçbir hareketi kaçırmayacağınız anlamına geliyor.”

süha derbent sony rx10IV burnuyla karı kazan tilki

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/4.0, ISO 80

Süha, Kars’taki projesinde ilk defa RX10 IV fotoğraf makinesini aşırı soğuk koşullarda kullandı ve fotoğraf makinesinin düşük sıcaklıklarda ve yüksek rakımda nasıl performans göstereceği konusunda biraz endişeliydi. Ama endişelenmesine gerek yoktu. “-28 derecelere varan çok zorlu koşullarda çekim yapıyordum ve deneyimlerim bana, fotoğraf makinesi ve pilleri mümkün olduğunca sıcak tutmam gerektiğini gösterdi. Ama sabah tam şarjla yola çıkıp gün boyu tek bir pille rahatça çekim yapabildiğimi gördüğümde hayrete düştüm!”

Öne Çıkan Ürünler

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz