shirley collins'in eli̇ havadayken çeki̇lmi̇ş portresi̇

Önemli İpuçları: Siyah Beyaz Portreler

Tom Oldham

Siyah beyaz fotoğraf çekimi planı

Renkli çekilen bir fotoğrafı siyah beyaza dönüştürmek onu birdenbire sanat haline getirmez. Bu dönüştürme işleminin başarılı sonuç vermesi için bazı unsurların bir araya gelmesi gerekir. Portrenin ulaşması gereken duygusal bir hedef vardır ve başlangıçta siyah beyaz görüntü oluşturmak bu hedefe doğru ilerlemeye yardımcı olur.

jack white'ın gibson gitarını tutarken çekilmiş birden fazla görüntüsü

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/16, ISO 800

Fotoğraf makinenizi yaratıcı stilde siyah beyaz çekim yapacak şekilde ayarladığınızda elde edeceğiniz nihai görüntüyü görsel olarak canlandırabilir ve pozlamanızı görüntüleyebilirsiniz.

Genellikle Alpha makinemi dizüstü bilgisayara bağlayarak çekim yapıyorum. Portreler bilgisayarda göründüğünde ışığın istediğim görünümü ve duyguyu yarattığından emin olabilmek için çekime başlarken uygun bir monokrom derecesi belirlerim.

bir kadının siyah beyaz portresi

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Fotoğraf makinesindeki yaratıcı stilleri veya görüntü profillerini kullanarak çekim yapıyorsanız istediğiniz görüntüyü elde etmek için bunlarla ilgili ayarlamalar yapmayı deneyebilirsiniz. Siyah beyaz efekti yalnızca JPEG görüntülere uygulandığı için ham dosyanın her zaman kullanabileceğiniz bir alternatif olduğunu unutmayın.

Cesur Olun

Son zamanlarda, "cesaret çoğunlukla ödüllendirilir" mottosunu benimsedim. O yüzden çekingen olmayın. Renk gözün fotoğrafta gezinmesini sağlar; ayrıca renk çeşitleri de ruhsal açıdan etkiler yaratabilir. Siyah beyaz fotoğraflarda bu mekanizmalar yoktur, bu nedenle göze hitap etmek için kontrasttan ve şekillerden yararlanmanız gerekir. Renkler dikkatinizi dağıtmadığı için daha sade ve net bir yaklaşımla çalışabilir, keskin hatlara sahip cesur kompozisyonlar oluşturabilir ve tüm bunları bir araya getirmek için aydınlatmayı ve görüntü işlemeyi kullanabilirsiniz.

liam gallagher'ın yan duran bi̇r silüeti̇

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/11, ISO 200

Yönlendirme gücünüzü kullanın

Öznenizi yönlendirirken zorlayıcı denemeler yapmaktan çekinmeyin. Şekiller elde etmek için yakın planlarla çalışın ve (yapmanız gerekiyorsa) en isteksiz günlerinde bile öznenizin performansını ortaya çıkarın. Siyah beyaz çekim yaparken bu teknikler daha çok işe yarıyor ve olağanüstü kareler yaratmanızı sağlıyor. Asla çekimi keşke daha çok kare çekebilseydim diyerek sonlandırmayın.

rick rubin'in gülümsediği bir portre

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Rick Rubin'in portresi en sevdiğim fotoğraflarımdan biridir. Bu yakın çekim portrede bir samimiyet duygusu hissediliyor ancak renkli bir fotoğraf olsaydı aynı hissi vermezdi. FE 35mm f/1.4 G Master lens ile çektiğim bu fotoğrafta Rick'in yüzü yaklaşık 50 cm uzaktaydı. Bu tür bir tepkiyi yakalamak için yönlendirme sırasında cesur bir yaklaşım sergilemeniz ve sonraki aşamada bunu başarılı bir görüntü haline getirmek için işleme sürecinde gözü pek davranmanız gerekir.

Parlak alanlara dikkat edin

Fotoğraf makinemi ayarlarken bir numaralı kuralım ham çekim yapmaktır, böylece görüntü üzerinde tam kontrol sahibi olabiliyorum. Ayrıca parlak alanları açığa çıkarma konusunda da asla risk almam. Parlak alanlardaki ayrıntıları kaybetmediğimden emin olmak için bir gözüm daima fotoğraf makinesinin histogramında oluyor. Neyse ki Alpha 7R V'nin sensörü 15 kademeye kadar dinamik aralığa sahip ve makinenin hem parlak alanlarda hem de gölgelerde yakalayabildiği ayrıntı düzeyi çok etkileyici.

poppy rockett gitarını tutuyor

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 50

Önce yumuşak ışık, sonra kontrast eklemesi

Fotoğraf makinesinin keskin kontrastıyla çekim yapmak bir hatadır. Fazla ışık verirseniz bu kontrastı kullanmak zorunda kalırsınız. Ancak ışığı yumuşak tutarsanız ve aydınlık ile karanlık arasındaki oranı kontrol altına alabilirseniz görüntüyü ne kadar sert işlemek istediğinize karar verebilirsiniz.

paul simonon'un siyah beyaz portresi̇

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Paul Simonon'u çektiğim fotoğraf sert ve agresif bir portre ama ışık çok yumuşak. Bir tarafa yansıtıcının tam tersi işlev gören siyah bir bayrak, diğer tarafa ise çok yakın, yumuşak ışık veren bir şemsiye koydum. Çok yumuşak bir ışık olmasına rağmen görüntüdeki kontrastı yaratmam için gereken oranı tam olarak yakalayabildim.

Eye AF kullanın

Fotoğraf makinesi teknolojisinin bize tanıdığı en büyük özgürlük Eye AF özelliği olabilir. Alpha 7R V makinemi her elime aldığımda bu özelliğe hayran kalıyorum çünkü fotoğraf makinesini kontrol etmek yerine portreyi çekmeye odaklanmamı sağlıyor.

gülümseyen bir sörfçünün portresi

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 50mm f/1.2 GM | 1/8000s @ f/1.2, ISO 50

Alan isimli sörfçünün fotoğrafını çekerken yalnızca batan güneşin ışığını kullandım. 1/8000 saniye hızında 50mm f/1.2 G Master lens kullanıyordum. Eye AF sayesinde f/1.2 diyafram açıklığında bile gözün kusursuz şekilde netleneceğinden emindim. f/8 veya f/11 diyafram açıklığı kullansaydım enstantane fotoğraf çekmiş olurdum. Fakat geniş açıyla çekim yapmak izleyiciyi asıl heyecan verici kısma, yani öznenin gözlerine ve ifadesine yönlendiriyor. Alan'ın portresi sağlık, olumlu duygular ve onun okyanusa olan sevgisini yansıtıyor ve tüm gerçeklik kendini bu fotoğrafta gösteriyor.

Siyah beyaz çekim yapmak, renkli çekimle elde edemeyeceğim bir şeyi başararak anın heyecanını yakalamamı sağlıyor çünkü daha basit, daha doğrudan ve her zaman anlık bir anlatım sunuyor.

Dikkatleri üzerine çekebilecek, gerçekleri yansıtabilecek veya sadece sükunet kaynağı olabilecek bir portre hedefleyin.

Öne çıkan ürünler

Tom Oldham

Tom Oldham | UK

"Mutluluk yaşamın anlamı ve gayesi, insan varoluşunun tüm amacı ve sonudur." Aristoteles

İlgili hikayeler

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz