Eye AF Takibi
Portre fotoğrafçılığında devrim yaratan bir özellik varsa o da son çıkan tüm Sony Alpha fotoğraf makinelerinde bulunan Eye AF özelliğidir. Bionz işlem sistemini kullanan fotoğraf makinesi, insanın gözlerini algılayarak lensi makineye en yakın olan göze odaklayabiliyor. Eye AF özelliğini etkinleştirmek için kesintisiz otomatik netleme modunda (AF-C) olduğunuzdan ve menüdeki Eye AF özelliğinin seçili olduğundan emin olun. Vizörden veya arka ekrandan baktığınızda öznenin gözü üzerinde bulunan küçük bir kare göreceksiniz. Özne hareket ettikçe göz algılama karesi de hareket eder. Bu sayede gözün net kalacağını bilerek öznenizi yönlendirebilir veya çekiminizi yeniden düzenleyebilirsiniz.
Ekstra İpucu:Alan derinliği tercihleriniz konusunda yaratıcı olmak ve her seferinde belirli bir gözün net kalmasını sağlamak istiyorsanız, Eye AF menüsünden Sol veya Sağ göz seçeneklerinden birini belirleyebilirsiniz.
Lens Seçimi
Sabit odak uzaklığına sahip lensler, en ince ayrıntıları yakalayacak şekilde çekim yapmak için daima en iyi seçimdir. Portre fotoğrafları için en iyi seçenek, Sony E mount serisindeki en net lenslerden biri olan Sony FE 85mm f/1.4 G Master lensidir. Ayrıca lens üzerinde bulunan 11 adet dairesel diyafram bıçağı sayesinde portre fotoğrafçılarının sevdiği yumuşak ve pürüzsüz bokeh arka planlarını oluşturmak mümkündür. Bütçeniz kısıtlıysa FE 85mm f/1.8 lensi tercih edebilirsiniz. Aynı odak uzaklığını ve üstün görüntü kalitesini sunan bu lens, portre fotoğrafçılığına yeni başlayanlar için mükemmel bir seçimdir.
Diyafram Açıklığı Seçimi
Gözler bir portrenin can alıcı noktasıdır ve görüntüdeki en net kısım olmalıdır. Ancak yüzün geri kalan kısmının netleme dışında kalmasını da istemezsiniz. Haliyle fotoğrafçılar arka planı netleme dışında bırakmak için f/1.4 veya f/1.8 gibi çok geniş bir diyafram açıklığı tercih ederler. Tam boy veya orta boy bir portre çekiyorsanız bu yöntem gayet iyi sonuç verir. Ancak bu geniş diyafram açıklıkları çok sığ alan derinliğine sahip olduğu için, yakından bir yüz fotoğrafı çekerken öznenin gözleri net olsa da burnu yumuşak ve netleme dışı kalabilir. Alan derinliğini önemli yüz hatlarını netleyecek şekilde artırmak için diyaframı f/2.8 veya f/4 olarak değiştirmekten korkmayın. Arka plan bulanıklığıyla ilgili endişelenmeniz gerekmez çünkü bu ayarlar, özellikle öznenizin arka plandan uzakta olduğu durumlarda arka planınızın bulanık kalmasını sağlayacaktır.
Deklanşör Hızı ve Steadyshot
İnsanlar olabildiğince hareketsiz kalmaya çalıştıklarında bile illa ki hareket ederler. Nefes alıp verir ve dengemizi korumak için sallanırız, tüm bunlar fotoğrafı çeken fotoğrafçı için de geçerlidir. Özellikle 85 mm portre lensi gibi bir lensle birini yakından fotoğraflarken ufak hareketler nedeniyle hareket kaynaklı bulanıklıklar meydana gelebilir.
Hareket kaynaklı bulanıklığı önlemek için Sony Alpha fotoğraf makinenizde ve varsa E mount lensinizde SteadyShot özelliğini açın. İleri geri hareketleri sürekli olarak düzeltmek için Eye AF özelliğini kullanın. Son olarak, deklanşör hızı seçiminizi çektiğiniz portre türüne göre değiştirmeniz gerekir. Özneniz oturuyor veya bir yere yaslanıyorsa 1/30 saniyeye kadar düşük bir hızda çekim yapabilirsiniz ancak öznenizin gülüşünü veya başka bir tepkisini yakalamak istiyorsanız çok daha yüksek bir deklanşör hızı seçmeniz gerekir. Başlangıç noktası olarak 1/125 saniyede çekim yapın ve bu süreyi gerektiği gibi ayarlayın.
Drive Modu
Kesintisiz çekim modu portreler için harika bir tercihtir. İnsanların yüz ifadesi anlık olarak değişebilir ve bu durum portre fotoğraflarında çarpıcı bir fark yaratabilir. Özneyi gülerken veya gülümserken yakalamak amacıyla öznenin tepkilerini fotoğrafladığınız çekimlerde bu durumu çok daha belirgin bir şekilde görebilirsiniz.
Drive Modu menüsüne gidin ve fotoğraf makinenizi Kesintisiz Çekim moduna getirin. Ardından kullandığınız Alpha fotoğraf makinesine göre uygun bir çekim hızı seçin. Muhtemelen 10, hatta 20 fps değerlerinde çekim yapmak istemeyebilirsiniz ancak 3-7 fps arasında bir değer öznenin yüzündeki küçük değişiklikleri yakalamak için uygun bir hız olacaktır.
Yumuşak Ten
Gözlerin olabildiğince net görünmesini istesek de ciltte çok fazla ayrıntı bulunması bazı portre türleri için olumsuz etki yaratabilir. Son çıkan Sony Alpha fotoğraf makinelerinde Çekim Menüsünde yer alan Yumuşak Ten efekti modu bulunmaktadır. Bu mod ile öznenin yüzü görüntü içinde algılanır ve tenine yumuşatma efekti uygulanarak hoş bir portre efekti oluşturulur. Düşük, Orta ve Yüksek ayar seçenekleri mevcuttur ancak Düşük ayar ile başlamanızı öneririz. Bu efekt yalnızca JPEG veya HEIF görüntüler için kullanılabilir. Hem RAW hem de JPEG formatını kullandığınız çekimler yapıyorsanız RAW görüntülere efekt uygulanmaz. Bu sayede, Yumuşak Ten efekti uygulanmış bir JPEG görüntüsünü hızlıca ön izleyebilir ve RAW görüntü üzerinde daha gelişmiş rötuşlar yapabilirsiniz.