Sihirli bir dokunuş katın.
Arkadan aydınlatma göründüğü kadar basittir. Arka planın önünde daha dikkat çekici görünmesi için nesnenin arkasına ışık yerleştirilir. Stüdyo portrelerinde oldukça yaygın bir uygulama olan arka ışık kullanımı sayesinde nesnenizin saçlarını veya kafasını daha belirgin hale getirebilirsiniz. Öte yandan, arka ışık kullanımı portre çekimleriyle sınırlı değildir. Ürün görsellerinde, hayvan fotoğraflarında ve hatta ağaçlar gibi manzara içinde kalan nesnelerde bile arka ışık kullanabilirsiniz.
Güneşi Gizleyin
Güneş bazı durumlarda fotoğrafçılara rahatsızlık veren bir unsura dönüşebilir. Çok parlak olması nedeniyle görüntülerimizde büyük beyaz bir boşluk oluşturur. Öte yandan, bu parlaklığı size avantaj sağlayacak şekilde kullanabilirsiniz. Portre çekerken fotoğraf makinenizi güneşin aksi yönüne çevirmek yerine stüdyo çekimlerinde kullandığınıza benzer bir saç ışığı işlevi görmesi için güneşi nesnenizin kafasının arkasına saklayın. Bu sayede saçını aydınlatarak veya tam bir ışık halkası oluşturarak nesnenizin daha çarpıcı görünmesini sağlayabilirsiniz.
Harici Flaş Kullanın
Elbette, ışık arkasından geldiğinde nesnenin yüzünü aydınlatmak için biraz daha ışık eklemek isteyebilirsiniz. HVL-F28RM gibi bir tepe flaşı kullanarak bunu yapabilirsiniz. Sony Alpha fotoğraf makinenizin flaş modunu Harici Flaş ayarına getirmeyi unutmayın. Menü’de Pozlama/Renk > Flaş > Harici Flaş bölümüne giderek bu ayarı yapabilirsiniz. Test amaçlı birkaç fotoğraf çekerek Harici Flaş’ın daha parlak olması gerektiğini fark ettiğiniz durumlarda Flaş Telafisi özelliğini kullanarak ışığın gücünü ayarlayabilirsiniz. Bu özelliğe Pozlama/Renk > Flaş menüsü bölümünden erişebilirsiniz.
Pozlama
Yüz, tartışmasız tüm portre fotoğraflarındaki en önemli unsurdur. Flaş ve Ölçme, Açıklık ya da Deklanşör önceliği modunu kullanarak arkadan aydınlatılmış portreler çekerken doğru pozlamayı daha kolay yakalamak için Yüz Önceliği modunu açın (Pozlama/Renk > Ölçme > Çoklu Ölçme Sırasında Yüz Önceliği > Açık). Bu modu açtığınızda Alpha fotoğraf makineniz parlak bir arka ışık ve harici flaş kullanıldığında bile yüz için mükemmel bir pozlama oluşturacaktır.
Güneşin Üstesinden Gelin
Arka ışık ve harici flaş kullanarak güneşin üstesinden gelmeye çalışmak gibi eğlenceli şeyler yapabilirsiniz. Bu tekniği uygulayarak özellikle güneşin soluk bir görünüm kazanmadan önce altın renginde güzel bir parlaklığa sahip olduğu gün doğumu ve gün batımı saatlerinde etkileyici görüntüler elde edebilirsiniz.
Tekniği uygulamak için ISO değeri olarak 100’ü seçin ve Sony fotoğraf makinenizin flaş senkronizasyonu hızını en yüksek değere (genellikle 1/125s ile 1/250s arasında olur) ayarlayın. Sonraki adımda fotoğrafınızda olmasını istediğiniz tüm gökyüzü ayrıntılarını yakalamanıza yetecek kadar küçük bir diyafram açıklığı değeri seçin. Buradaki temel düşünce, arka planı istediğiniz gibi göstermek için fotoğraf makinesi pozlama ayarlarını kullanmanız ve flaş pozlamasından yararlanarak nesneyi aydınlatmanızdır. Böylece nesnenin kendi pozlamasını bütünüyle göz ardı edebilirsiniz. Arka planınız önceden olduğu gibi pozlansa da nesneniz neredeyse tamamen flaşla aydınlatılmış olur.
Yüksek Hızlı Senkronizasyon Kullanın
1/250 saniyelik deklanşör hızı güneşin üstesinden gelmeniz için yeterli değilse Yüksek Hızlı Senkronizasyon (HSS) modunu kullanmayı deneyin. Sony tepe flaşınızda Fn düğmesine basıp ekranda HSS seçeneğini belirledikten sonra ayar düğmesini Açık konumuna getirerek bu modu etkinleştirebilirsiniz. Bu durumda deklanşör hızını 1/4000 saniyeye kadar artırabilirsiniz ancak flaş gücünü 1/2 değerine düşürmeniz gerekir. İsteğiniz sonucu elde etmek için ayarlarla oynayabilirsiniz.
Alpha 9 III, elektronik global shutter sistemi sayesinde Yüksek Hızlı Senkronizasyon portreleri çekiminde uzmandır. Buradan Martin Krolop’un Alpha 9 III ve Sony flaş kitini nasıl kullandığını anlattığı makalemizi okuyarak Alpha 9 III ve yetenekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Güneş Yıldızları
Arka ışık kullandığınızda güneşi nesnenizin arkasına gizlemeye çalışmak yerine görüntünüzün bir parçası haline getirmeyi hiç düşündünüz mü? Bunu yapmanın bir yolu da güneşi bir güneş yıldızına dönüştürmektir. Tekniği uygulamak için lensinizi f/16 gibi küçük bir diyafram açıklığı değerine ayarlayarak güneşi bir yıldıza dönüştürmeniz yeterlidir. Oluşan nokta sayısı lensinizin üzerindeki diyafram bıçağı sayısına bağlıdır. Lensinizin çift sayıda diyafram bıçağı varsa bıçak sayısı kadar nokta oluşur. Öte yandan, tek sayıda diyafram bıçağına sahip bir lens bıçak sayısının iki katı kadar nokta oluşturacaktır. Örneğin, FE 24-50mm f/2.8 G lens üzerindeki 11 diyafram bıçağına karşılık güneş yıldızınızın üzerinde 22 nokta elde edersiniz.