gülümseyerek gökyüzünü işaret eden küçük çocuk

Nasıl Çekim Yapıyorum | Ailemi Fotoğraflamak

Jan Tichy

Sizin için önemli olan şeyleri çekin

Oğlum fotoğrafının çekilmesine alışıktır fakat fotoğraf makinesini suratına doğrulttuğumda asla çok iyi görüntüler elde edemedim. Birçok insan fotoğraf makinesini “hisseder” ve buna göre tepki verir. Doğal görüntüler yakalamak için dışarı çıkıyoruz ve oyun oynamasını izliyorum. Bu fotoğraflar benim için önemliydi, çünkü ilk birkaç hafta ailelerimizi göremedik. Bu fotoğraflar sayesinde bir arada olamasak da bağ kurduk.

kaydırakta oynayan küçük çocuk

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Ailenizi fotoğraflama yolları

“Aile fotoğrafçılığında” yeniyseniz hareketin az olduğu sahnelerle başlayın. Fotoğrafladığınız kişinin oturduğu, düşündüğü veya bir şeyler okuduğu anları tercih edin. Bu tür anlarda fotoğraf çektiğinizin daha az bilincinde olurlar ve farklı ayarları denemek için zamanınız vardır. Özellikle çocuklar hareket halindeyken bunu yapmak daha zordur.

gülümseyerek bir bardağı kaldıran küçük çocuk

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 320

Sony Alpha 9 II makinemi her zaman yanımda taşıyorum. Birçok kişi bunun spor çekimi yapmaya uygun bir fotoğraf makinesi olduğunu düşünse de, aslında bununla her şeyi çekebilirsiniz; özellikle de hızlı hareket eden nesneleri. Her ebeveynin bildiği gibi, çocuklar çok hızlı hareket ederler ve genellikle fotoğraf çekmek için poz vermelerini istediğinizde size aldırış etmezler. Bu nedenle Alpha 9 II, çocukların fotoğrafını çekmek için ideal bir makine!

Lens Seçimi

Lens seçimi kesinlikle önemli. Genellikle zum lens ile çekim yapıyorsanız sabit netleme uzaklığına sahip bir lens denemenizi öneririm. Diyafram açıklığı genellikle daha geniştir ve bu da düşük ışığın yanı sıra daha düşük alan derinliğinde daha iyi performans sunarak nesneyi arka plandan ayırmanızı sağlar.

ağzının etrafına yemek bulaşmış küçük çocuk

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Bu tür görüntüler çekmek için farklı lensler kullanıyorum ve her biri farklı bir şey sunuyor. Sony FE 24mm f/1.4 G Master, Sony FE Zeiss Distagon T* 35mm f/1.4 veya FE 35mm f/1.8 lens gibi daha geniş lensler, birden fazla kişinin bulunduğu fotoğraflar için idealdir. Hareket olduğunda geniş açı sayesinde nesneler arasındaki hareketlerin bazıları yakalanabilir. Ama karede tek bir nesne varsa büyük bir boş alanınız olabilir. Nesneyi iyi bir şekilde izole edemeyebilirsiniz veya izole ettiğinizde nesneye çok yakın olmanız gerekir.

ormanda koşan küçük çocuk

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Daha yüksek netleme uzaklıkları nesnenin izole edilmesinde çok iyi sonuç veriyor. Ancak daha uzun çekim mesafesi nedeniyle oğlumun kaçması daha kolay. Bu da bir fotoğrafçı veya ebeveynin isteyeceği bir şey değil! İdeal netleme uzaklığının yaklaşık 50 mm olduğunu düşünüyorum. Hem ikimiz arasında yeterli mesafe kalıyor hem de etraftaki alanı doğal şekilde işlemek mümkün. Görüntülerimin birçoğunu Sony Zeiss Planar T* 50mm f/1.4 ile çektim.

yapraklarla oynayan küçük çocuk

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/250s @ f/1.4, ISO 100

Fotoğraf makinenizden en iyi şekilde yararlanmak

Alpha 9 II ve genel olarak tüm Sony fotoğraf makineleri, mükemmel aile fotoğrafları çekmenize yardımcı olacak çok sayıda özelliğe sahip. En önemli işlevlerden biri Eye AF. Bu özellik, maksimum diyafram açıklıklarında çekim yapıyor olsam dahi, fotoğraf makinesi gözlerin mükemmel bir şekilde netlenmesini sağlarken kompozisyona odaklanabilmeme imkan tanıyor. Oğlumun uzakta olduğu anlarda onu takip etmek için Küçük Esnek Spot seçeneğinden de yararlandım. Arka kısımdaki kumanda kolu sayesinde netleme noktasını kolayca hareket ettirebiliyorsunuz ve işin kalanını AF Takibi hallediyor. Ayrıca Alpha 9 II ile bu görüntülerin tamamını 20 fps’te çekebiliyorum.

su dolu sürahiyle oynayan küçük çocuk

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/1.4, ISO 100

Kullanışlı özelliklerden bir diğeri de eğilebilir ekran. Bu özellik, fark edilmeden çekim yapmama yardımcı oluyor ve oğlumla aynı boyda olacak şekilde zemine yaklaşmamı sağlıyor. Eğilmeyen bir ekran ya da elektronik vizör kullanarak kolaylıkla çekemeyeceğim görüntüler elde edebiliyorum.

gülümseyerek gökyüzünü işaret eden küçük çocuk

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.4, ISO 100

Çekim yaparken pozlama ayarları için hemen hemen her zaman Diyafram Açıklığı Önceliği ve Otomatik ISO’yu kullanıyorum. Otomatik ISO’yu, örneğin 1/500 sn’lik minimum deklanşör hızı sağlayacak şekilde ayarlıyorum. Bu, fotoğraf makinesinin ayarlanan deklanşör hızının altına inmeyeceğinden emin olabileceğim anlamına geliyor ve her hareket donuyor. Fotoğraf makinesi, gerektiğinde ISO hassasiyetini otomatik olarak yükselterek doğru pozlama sağlamaya devam ediyor. Bu tür bir pozlama ayarına sahip olmak gerçekten çok kullanışlı. Bu sayede kompozisyon dışında hiçbir şeyi düşünmek zorunda kalmıyorum.

salıncakta gülümseyerek oynayan küçük çocuk

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 80

Yansımalar

Oğlumun ve ailemin bu basit fotoğrafları, birlikte iyi vakit geçirdiğimiz güzel anıları canlandırıyor. Sevdiklerinizin fotoğrafını çekmek gelmiş geçmiş en iyi fotoğrafçılık projesidir. Ailenizin fotoğraflarını çekmeyi asla bırakmayın; bu, ömür boyu sürecek bir proje!

Öne çıkan ürünler

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

“Fotoğrafçılık bana en güzel hediyeyi verdi: dünyayı eşsiz bir perspektiften görmek. Etrafımızda yakalamaya değer o kadar çok güzellik ve sihir var ki. Aramak ve her zaman hazır olmak yeter”

İlgili haberler

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz