Bazen en iyi hikâyeler en basit şeylerden çıkar. Portekizli film yapımcısı Vinicius Souza, ünlü şef Carlos Duarte ile yemek yapma sanatı üzerine bir film çekmek için birlikte çalışırken bu yaklaşımı çok etkili bir şekilde kullandı.
“Morina balığıyla yapılan 'Açorda de Bacalhau' adlı geleneksel Portekiz yemeğini odağa alarak Carlos Duarte'nin yemeği hazırlayışını mümkün olduğunca spontane bir şekilde filme almak istedim" diyor Vinicius.
Vinicius'un Sony FX6 Cinema fotoğraf makinesi ve FE 16-35mm f/2.8 G Master lens kullanarak çektiği kısa filmin özünde sadelik vardı. "Çekim düzeni çok basitti. Doğal ışık ve küçük bir ışık kaynağı kullanarak çekim yaptım, başka da bir şey kullanmadım, zaten gerisini Sony FX6 halletti."
Vinicius'un Sony FX6'yı kullanmayı tercih etmesi kolay oldu; fotoğraf makinesi muhteşem ayrıntılar ve renkler sunuyor ama en önemlisi, çok doğal bir şekilde çekim yapmasını sağlayan bir biçime sahip. "İş akışını ve tüm düğmelere kolayca ulaşabilmeyi seviyorum. Ağır çekim için 25 fps'den 120 fps'ye geçmek istediğimde S&Q modu düğmesine basmam yeterli oluyor. Herhangi bir menüye girmeme gerek kalmıyor."
Fotoğraf makinesinin biçimi de hoşuma gidiyor" diye devam ediyor Vinicius. "Daha önce DSLR tarzında bir biçimi olan daha büyük bir sinema kamerasıyla çekim yapıyordum. O makine bana göre değildi; ama FX6 benim için mükemmel bir fotoğraf makinesi oldu."
ND filtreleri gibi temel araçların Sony FX6'da yerleşik olarak bulunması Vinicius'un çekim tarzı bakımından yine büyük bir avantaj sağlıyor ve bu projede de çok faydalı oldu. "Bazen hareket halinde çekim yapmam gereken projeler oluyor, içerideki bir sahneden dışarıdaki bir sahneye hızla geçmem gerekiyor. Dolayısıyla, dahili ND filtrelerine sahip olmak bu tür çekimlerde faydalı oluyor. Fotoğraf makinesi de bu tür işler için aynı derecede kullanışlı. Sony lenslerimin çoğunda 82mm filtre yivleri var ama Carlos Duarte ile yaptığım çekimde olduğu gibi bir efekt elde etmek istediğimde çok daha büyük yivlere sahip başka lensler kullanıyorum. Ayrıca, lensleri değiştirmek veya farklı ND filtreleri uygulamak zorunda kalmadan lensler arasında geçiş yapabilmek çok kullanışlı.”
Vinicius video için 16-35mm f/2.8 GM kullanmış ve yalnızca f/2.8'de çekim yapmış. Geniş yakın plan çekimlerde, geniş diyafram açıklığı arka planı bulanıklaştırmak için yeterince sığ bir alan derinliği sağlarken aynı zamanda temel ayrıntıların netliğini korumaya devam etmiş. "Konudan uzaklaşsam bile yine de o ayrılmayı elde edebiliyorum" diyor Vinicius.
Ayrıca f/2.8'de çekim yapmak, mekanın aydınlık ve modern görünmesi için fotoğraf makinesine yeterince ışık girmesini de sağlıyor. Çekimin yapıldığı mutfak alanını büyük bir mutfak markası sağlamış; dolayısıyla bu alanın videoda en iyi şekilde görünmesi Vinicius için önemliymiş. Çekimin spontane olması, gösterişli görünmesine rağmen, şefin dört saat boyunca yemeği iki kez hazırladığı bu mutfakta videonun neredeyse bir belgesel gibi çekildiği anlamına geliyor.
"Ben çekim yaparken o yemek yapıyordu" diyor Vinicius. "Daha geniş çekimler için otomatik netleme kullandım, çünkü Sony Eye AF takibi özelliğinin çok etkileyici olduğunu düşünüyorum. Ayrıca konunun neredeyse sürekli kadrajda olduğu böyle bir çekimde çalışırken adeta güvenilir bir yol arkadaşı gibi bu özellik. Yakın çekimlerde her şeyi manuel netlemeyle çektim. Manuel netlemeli lens kullanmaya alışkınım, dolayısıyla FX6'da Sony lenslerle manuel netleme yapma konusunda herhangi bir zorluk yaşamadım."
"Çekimde en sevdiğim kısım, son dokunuş olarak yumurtayı eklediği yer. Yakın çekim olduğu için süper geniş açıya olanak sağlamak amacıyla 16mm netleme uzaklığını kullandım. Ayrıca, nötr renkli sade bir alanda çekim yaptığımız için yumurta sarısının öne çıkışı da var burada.”
Renkten bahsetmişken, Vinicius videoyu S-Log3 Görüntü Profili kullanarak çekmiş ve nihai düzenleme sırasında kayıtta renk ayarı yapmak için kullanacağı LUT'ların bazılarının ön izlemesini yapmış.
"Çoğunlukla doğal ışıkta çekim yaptık, dolayısıyla sahnenin parlaklığı ve rengi çok değişti. Doğal ışıkla başladım, ancak çekimin sonunda neredeyse karanlık bir gün batımı ortamı oluştu, bu yüzden çekim devam ederken pozlamayı artırmak zorunda kaldım. Sahnedeki renk tonu bile biraz değişti. Ancak S-Log3 kullanarak Sony FX6 ile çekim yaparken, videonun son hâlinde her şeyin mükemmel görünmesini sağlayacak dinamik aralığa sahip olduğumu bilmenin rahatlığını yaşıyorum."
Görünüşe bakılırsa Sony FX6, Vinicius'un bir süre daha tercih edeceği fotoğraf makinesi olacak. "Görüntü kalitesi rakipsiz. Görüntülerde o sinematik havayı hissediyorsunuz. Gerçekten müthiş. Sony FX6 bugüne kadar çekim yaptığım en iyi fotoğraf makinesi muhtemelen" diyor Vinicius.