İleri mühendislik ürünü zum lenslerin dünyasında, hâlâ birçok fotoğrafçı birinci lens kombinasyonu olarak 300mm lensi 1.4x dönüştürücüyle kullanmayı tercih ediyor. Ünlü vahşi yaşam fotoğrafçısı Petar Sabol de FE 300mm f/2.8 GM OSS lensini sürekli olarak Sony 1.4x tele dönüştürücüyle birlikte kullanarak 420mm f/4 lense dönüştürüyor.
“Çok küçük ve hafif” diyen Petar sözlerine şöyle devam ediyor: “tüm gün boynunuzda taşıyabiliyor ve yorgunluk hissetmeden elde kullanabiliyorsunuz.” Öyle ki 300mm GM lens, 265 mm uzunluğu ve 1460 g ağırlığıyla dünyanın en küçük ve en hafif 300mm lensi. “Normal bir fotoğraf makinesi çantasına bile sığabiliyor. Rakipleriyle kıyaslandığında, Sony makinelerini kullanan fotoğrafçılar için büyük bir avantaj sunuyor.”
Bir zamanlar 1.4x tele dönüştürücü kullanmak görüntü kalitesi üzerinde belirgin bir fark yaratıyordu. Bununla birlikte, Sony tele dönüştürücülerinin belirli lenslerle birlikte kullanılacak şekilde tasarlanması Sony’nin iki ekipman arasındaki mükemmel performans uyumundan emin olmasını sağlıyor. “1.4x tele dönüştürücüyle harika bir optik kalite elde ediyorum. Kısacası görüntü kalitesinde herhangi bir kayıp görmüyorsunuz.”
Sony, 1.4x dışında 2x tele dönüştürücü sunuyor olsa da Petar, özellikle 300mm lens ile birlikte kullanıldığında 1.4x’in en kullanışlı seçenek olduğunu düşünüyor. “İnsanlar genellikle Alpha 1’in 50 megapiksel çözünürlüğü sayesinde görüntülerimi istediğim gibi kırpabileceğimi söylüyor ancak ben fotoğraf makinemdeki tüm görüntülerin mükemmel hallerine olabildiğince yakın olmasını tercih ediyorum.”
Diyafram açıklığını düşürmenin fiziksel yönü nedeniyle 1.4x 1EV kullanıldığında ışık kaybolur ve bunun sonucunda 300mm f/2.8 lens, 420mm f/4 lense dönüşür. “Sanırım buna en yakın lens FE 400mm f/2.8 G Master OSS. 300mm ve 1.4x tele dönüştürücünün iki katı kadar maliyeti olması bir yana, neredeyse iki kat daha ağır ve daha büyük. Dolayısıyla, diyafram açıklığından ödün verip f/4 değerini kullanmak mükemmel bir seçenek haline geliyor.”
Netleme uzaklığı sayesinde Petar, f/4 değeriyle de vahşi yaşam fotoğrafları için güzel bir şekilde bulanıklaştırılmış arka planlar çekebiliyor ve fotoğrafını çektiği hayvanı izole edip bize net bir şekilde gösterebiliyor.
Vahşi yaşam fotoğrafçıları için daha zorlayıcı olan işlerden biri de uçan kuşların fotoğrafını çekmek. Fotoğrafçıların becerilerine ve kuşların uçuş hareketleri konusundaki bilgi düzeylerine bağlı olan bu iş aynı zamanda fotoğraf makinelerindeki otomatik netleme takibinin güvenilirliği ve hassasiyetiyle de yakından ilgili. Ayrıca kullanılan lensteki motorların fotoğraf makinesinin hızına yetişebilmesi gerekiyor ki Sony Alpha 1 söz konusu olduğunda, son derece yüksek bir hıza ulaşmaları anlamına geliyor. Burada endişe verici olan ise 1.4x tele dönüştürücü kullandığınızda fotoğraf makinesi ile lens arasına netlemeyi yavaşlatma olasılığı olan bir şey koyuyor olmanız.
“1.4x tele dönüştürücü kullanırken herhangi bir fark gözlemlemedim.” diyor Petar ve ekliyor: “Henüz bu kombinasyonu yalıçapkınlarıyla deneme fırsatım olmadı. Çok hızlı olmaları nedeniyle oldukça zorlayıcı hayvanlar, ancak lensin başka kuşların fotoğraflarını çekerken gösterdiği performansa baktığımda sorun yaşamayacağımı düşünüyorum. 300mm ve 1.4x kombinasyonuyla çekim yaparken netleme özelliğinin istediğim her şeyi yapacağından son derece eminim.”
300mm lens ve 1.4x dönüştürücü kombinasyonunun Sony Alpha 1 ile ne kadar iyi çalıştığını gösteren görüntülerden biri de bir kayanın üzerine tünemiş balıkçıl fotoğrafı.
“Gün batımına az bir zaman kalmıştı.” diyor Petar ve şöyle devam ediyor: “Bir teknenin üzerindeydim ve Sony Alpha 1 makinemde 300mm ve 1.4x tele dönüştürücü kombinasyonunu kullanarak elde çekim yapıyordum. Bir balıkçıl gördük ve yavaşça ona yaklaşmaya başladık. Batan güneşten kaynaklanan yoğun arka ışık nedeniyle, balıkçılın bana dönük kısmı gölgeli görünüyordu. Alpha 1’in olağanüstü sensörü sayesinde balıkçılı görünür hale getirmek için gölgeleri kaldırabildim. Ne mutlu ki havalanıp uçmaya başlamadan hemen fotoğrafı çekmeyi başardım.”
Uzmanlık alanı vahşi yaşam olsa da Petar, 300mm ve 1.4x tele dönüştürücüyle çekim yapmanın fotoğrafçılığın diğer alanları için de ne kadar değerli olduğunu anlıyor. “Spor ve hatta bazı portre fotoğrafları için de harika bir seçenek. Bu telefoto aralığında olan ve nesneyi arka plandan ayırıp nesneniz için güzel bir fon oluşturmak istediğiniz tüm fotoğraflarda kullanabilirsiniz. En sevdiğim özelliği de bu. Mümkün olan en fazla ışığa ihtiyaç duyduğumda 300mm ve f/2.8 diyafram açıklığıyla fotoğraf çekmeme olanak sağlayan, gerçek anlamda kompakt ve hafif bir lens. Sonrasında hızla 420mm f/4’e dönüştürebiliyor ve uygun bir mesafeden yaban hayatı fotoğrafları çekme olanağı sunan harika bir netleme uzaklığı elde edebiliyorum.”
“Ne kadar uzun sürerse sürsün ve ne kadar çaba gerekirse gereksin, her zaman fotoğraflarımın daha iyi görünmesi için uğraşırım”