kırmızı motorcu yüksek hızla ilerliyor

Hızlı Şeritte Hayat

Philip Platzer

Motor sporları uzmanı Philip Platzer "Benim için," diyor, "pistte olmak her zaman büyük bir heyecandır. Kim çok yüksek hızla ilerleyen araba ve motorlara bu kadar yakınken tüyleri diken diken olmaz ki?"

yarış pistindeki arabanın arkasından dumanlar yükseliyor © Philip Platzer | Sony α9 II + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/4.0, ISO 64

Philip şöyle devam ediyor: "Harika bir motor sporları imajı, bu konuların dinamizmini onları deneyimleme duygusuyla birleştirmeli. Hissettiğiniz şeyleri fotoğrafa yansıtmalısınız. Bu yansıma hız yoluyla da gerçekleştirilebilir ama aynı zamanda perspektif, arka plan ve günün hikayesini anlatmak da önemlidir. Piyasadaki diğer tüm fotoğrafçılara kıyasla yeni ve farklı fotoğraflar yaratmak için kendinizi zorlamalısınız çünkü bu fotoğrafçılardan çok var!"

yarış pistinden çıkmak üzere olan bir araç © Philip Platzer | Sony α9 II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/4.5, ISO 50

Philip, bu son sezon boyunca, Avusturya'nın Styria kentinde bulunan ve Formula 1, MotoGP, DTM turing arabaları ve çeşitli diğer etkinliklerde fotoğraf çekebildiği bir yarış pisti olan Red Bull Ring için çalıştı. "Hayranların çıldırması motor sporlarının önemli bir parçasıdır. Stadyumu tamamen dolu görmek harikaydı. Bunların hepsi bu sporun yarattığı harika atmosferin bir parçası. Bu yüzden kalabalık da planlarınızın bir parçası olmalı."

yarış pistinde turuncu dumanlarla seyirciler © Philip Platzer | Sony α9 II + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 100
pit ekibi bir yarış arabasını piste hazırlıyor © Philip Platzer | Sony α9 II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/4.0, ISO 50

Philip, her zaman normları yıkan, daha yaratıcı açı ve pozlamalar aradığını söylüyor. "Bu, aşırı yavaş bir pan çekimi olabilir" diyor ve şöyle devam ediyor: "veya insanların beklemeyeceği yukarıdan aşağıya bir görünüş ya da dramatik aydınlatmaya sahip bir çekim. Sabır kilit noktadır çünkü yaratıcılığı zorlarsanız hiçbir şey ortaya koyamazsınız. Örneğin Carlos Sainz Jr’nın Ferrari'sinin bu fotoğrafında bulutlar pistin üzerine yaklaşıyordu ama güneşin arka planda nasıl parladığını gördüm ve kullandığım güneşli ayarları değiştirmedim, 1/4000 sn ve f/3.2 ayarları ise aracın bir silüet halinde fotoğrafta belirmesini sağladı."

pistte formula one aracı silüeti © Philip Platzer | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/4000s @ f/3.2, ISO 80

Philip, "İzleyiciye hızı ve gücü iletmenin en çarpıcı yollarından biri, pan çekimlerdir." diyor. "Biz fotoğrafçılıkta anları yakalarken pan çekimler sabit olsalar da sanki hareketli bir görüntü gibi hissettirebiliyor. Ayrıca, arka planın dikkat dağıtıcı veya çirkin olabileceği durumlarda dikkati nesneye çekerek daha çarpıcı ve sade bir fotoğraf oluşturmanın oldukça güzel bir yolu."

üç motorcu yarış pistinde dönüş alıyor © Philip Platzer | Sony α9 II + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/40s @ f/20, ISO 50

Sony Alpha 9 II ile çekim yapan Philip, pan çekimlere yardımcı olan kameranın SteadyShot gövde içi görüntü sabitleme özelliğine dikkat çekmekte gecikmiyor.

"Bu fotoğraf bunun harika bir örneği." diye açıklıyor. "Avusturya'da yarışan Marc Marquez'in bir fotoğrafı. Ben FE 200-600 mm f/5.6-6.3 G OSS'de 470 mm ile çekim yapıyordum. Fotoğraftaki 1/50 sn deklanşör hızından gelen hız hissini gerçekten seviyorum. Ayrıca SteadyShot ile bir monopod da kullandım ve bunların tümü onu keskin bir şekilde yakalayabilmeme katkı sağladı."
yüksek hızla giden formula one aracının bulanık bir fotoğrafı © Philip Platzer | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/10s @ f/22, ISO 50

Philip, "Sony Alpha 9 II işimi çok daha kolay ve başarılı hâle getirdi." diyor. "Bunun başlıca sebeplerinden biri AF sisteminin kendi sınıfında tek olması. Artık 'odaklanmamış' diye bir şey yok. AF ayarım her zaman AF-C olarak ayarlıdır ve genelde Esnek Spot İzleme alanını kullanırım. Bazı durumlarda kameranın arabaları görüntüye girerken yakalamasına izin vermek için Geniş Alan modunu da kullanıyorum. Bu mod özellikle bir bariyerin arkasındaysam ve arabaların geldiğini göremiyorsam çok kullanışlı oluyor. Bu modun ne kadar iyi çalıştığına her zaman çok şaşırıyorum!"

yarış pistinde formula one aracına bariyerlerin arkasından bakarken © Philip Platzer | Sony α9 II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/5000s @ f/2.8, ISO 200

"Alpha 9 II'nin 20 fps burst modu hayati anları yakalarken bir harika. Bu hayati anlar motorun tekerleklerinin pistten ayrıldığı veya sürücünün dönüş alırken yere en yakın oldukları an olabilir. Tüm bunlar karartmasız EVF sayesinde yakalanabiliyor. En önemlilerden biri olan bu özellik çok önemli çünkü uzun lenslerle bu hızlı hareket eden nesneleri takip etmek imkansız olurdu."

dönüş alan bir moto gp sürücüsüne yakın çekim © Philip Platzer | Sony α9 II + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1000s @ f/6.3, ISO 200

"Konu lens seçimine geldiğinde FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS'yi sıklıkla kullanıyorum." diyor, "çünkü AF'si çok hızlı ve keskinliği muazzam. Pan çekimler için klasik bir lens ve FE 200-600 mm ile pist kenarında ihtiyacım olan başka hiçbir şey yok. Ancak yakın zamanda FE 135 mm f/1.8 GM'yi kullandım ve portre lensi olarak satılmasına rağmen performansından ve bana verdiği açıdan çok etkilendim."

arkada bulutlu bir gökyüzü ile formula one aracı © Philip Platzer | Sony α9 II + FE 135mm f/1.8 GM | 1/8000s @ f/1.8, ISO 50

Philip sözlerini şöyle bitiriyor: "Tüm bu harika araçlar sayesinde kamera ayarları hakkında daha az endişeleniyorum ve anda kalabiliyorum. Motor sporları oldukça hızlı tempoludur ama araçlarınıza güveniyorsanız en azından bir tur rahatlayıp yeni bir şeyler deneyebilirsiniz. Bu tarz denemeler yapmaktan korkmayın çünkü deklanşör hızı veya alışılmadık açılarla oynamak genelde en güzel fotoğrafları doğurur."

Öne çıkan ürünler

Philip Platzer

Philip Platzer | Austria

“Başınıza gelen en iyi şeyler konfor alanınızdan çıktığınızda gerçekleşir!”

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz