orion nebulası

Nasıl Çekim Yapıyorum | Derin Uzay

Stefan Liebermann

Aşağı yukarı bir yıldır, Covid-19 pandemisi nedeniyle, astrofotoğrafçılık tutkumun peşinden harika yerlere seyahat edemedim. Buna rağmen, evde geçirdiğim bu sürede derin gökyüzü astrofotoğrafçılığı faaliyetlerime devam edebildim. Derin gökyüzü fotoğraflarının harika bir özelliği, dünyanın her yerinden çekilebilmeleri; Sony Alpha 7R III gibi doğru bir kit sayesinde ışık kirliliği sorun olarak karşınıza çıkmıyor.

atbaşı nebulası

© Stefan Liebermann | Sony α7R III + FE 600mm f/4 GM OSS | 120s @ f/4.0, ISO 800 (48 images stacked | 96 minutes)

 

Astrofotoğrafçılık ve Derin Gökyüzü fotoğrafçılığı

Astrofotoğrafçılığın konusu olan fotoğrafları, manzarayı bildiğimiz gök cisimleriyle, yani Ay, yıldızlar ve tabii ki Samanyolu ile bir araya getiren fotoğraflar olarak düşünüyorum. Öte yandan derin gökyüzü fotoğrafları çektiğinizde, gece vakti gökyüzündeki bir nesneyi Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS lens gibi bir telefoto lens ve genellikle 2x tele dönüştürücü kullanarak fotoğraflıyorsunuz. Bu kombinasyon size 1200 mm netleme uzaklığına ulaşan bir süper telefoto lens kazandırıyor. Daha sonra, benim de kullandığım Stellarium gibi uygulamalar sayesinde, seçtiğiniz nesnenin yerini gece gökyüzünde bulabiliyorsunuz.

Uzayda, uzaklarda bulunan bu cisimlerinden ışığın yayılma şeklinden ötürü bunları bahçenizden de fotoğraflamanız mümkün. Muhteşem fotoğraflar çekmek için uzakta karanlık bir yere gitmeniz gerekmiyor. Ay başlangıç için mükemmel bir nesne çünkü gayet erişilebilir fotoğraf makineleri ve lenslerle fotoğraflayabilirsiniz.

dolunayın önünden geçen uluslararası uzay istasyonu

© Stefan Liebermann | Sony α7S III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/8, ISO 12,800 (Images taken from 4K 120fps capture)

İşin Ardında Yatan Bilim

Dijital fotoğraf makineleri, sensörün önünde, gözlerimizin göremediği kızılötesi ve morötesi ışık gibi belirli frekansları bloke eden bir filtreye sahiptir. Bende modifiye bir Sony Alpha 7R III var, bu makinede dediğim filtreyi bir uzmana çıkarttım ve bu sayede makine, derin uzaydan yayılan ve gözlerimizin göremediği bu frekansları yakalayabiliyor.*

andromeda galaksisi

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (180 images stacked | 90 minutes)

Bununla birlikte yalnızca derin uzaydan gelen ışığı görebilmek için hemen hemen tüm görünür ışığı bloke etmem ve yalnızca belirli dalga boylarının geçişine izin vermem gerekiyor, bu yüzden bir de çekim yaparken geçici olarak sensörümün önüne yerleştirdiğim özel bir Astro filtre kullanıyorum.

Dünya döndükçe gökyüzündeki yıldızlar da hareket ediyor gibi görünüyor. Bunu karşılayıp telafi etmek için fotoğraf makinemi ve lensimi bir Sky Tracker’a takıyorum. Bu cihaz fotoğraf makinesini, Dünya’nın dönüşüne göre yavaşça hareket ettirerek fotoğraflarda bulanıklık veya yıldız izi oluşmasını engelliyor, hatta tek bir çekimde dakikalar süren bir pozlama yaptığınızda bile iş görüyor.

Fotoğrafın Pozlanması

Sony Alpha 7R III fotoğraf makineme çok az ışık geldiğinden lensimi düşük gürültüyle mümkün olan en geniş diyafram açıklığına, fotoğraf makinesi hassasiyetini de en yüksek ISO ayarına alıyorum, benim Sony Alpha 7R III makinemde bu ayar ISO 800. Ardından mümkün olduğunca uzun bir pozlama yapıyorum ancak duruma bağlı olarak bu süre 1 dakika da olabiliyor, 10 dakika da.

ülker takımyıldızı

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (375 images stacked | 188 minutes)

Derin gökyüzü fotoğrafçılığının püf noktası, tek bir fotoğraf çekmekle yetinmemektir. Mümkün olduğunca çok fotoğraf çekersiniz; bazen yüzlerce bazen binlerce fotoğraf. Bahçemde oturup aynı nesneyi bütün gece üst üste çektiğim bile oluyor. Nihai fotoğraf pozlamasını da daha sonra Astro Pixel Processor veya Deep Sky Stacker gibi bir yazılım kullanıp elimdeki görüntüleri üst üste istifleyerek oluşturuyorum.

Yazılım, binlerce fotoğrafta tutarlı olarak yer alan ayrıntıları arıyor. Gürültü veya atmosferik koşullar gibi, tutarlı olmayan ayrıntılarıysa filtreleyip atıyor ve inanılmaz ölçüde net, ayrıntılarla dolu görüntüler oluşturmanızı sağlıyor. Tüm bunları arka bahçenizden yaptığınız çekimle elde edebiliyorsunuz.

İlk Adımlar

İşe daha yeni başlıyorsanız basit bir şeye, mesela Ay’ı fotoğraflamaya odaklanabilirsiniz. Bunun için modifiye bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız yok; Sony Alpha 7C veya Alpha 7 III gibi bir fotoğraf makinesi ve FE 2x tele dönüştürücüyle uygun fiyatlı Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS lensi kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Pozlama, ekranda ne gördüğünüze bağlıdır; parlak alanlarda aşırı pozlama yapmadığınızdan emin olmak için fotoğraf makinesinin histogramını kullanarak mümkün olduğunca parlak bir görüntü elde etmek isteyeceksiniz. Bundan sonra da sıra, istif oluşturmak için bir dizi fotoğraf çekmeye gelecek.

kraterleri görünen ay

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter

Atmosferimizde fazlasıyla atmosferik türbülans olduğundan, en iyisi Ay için bir görüntü istifi oluşturmaktır. Ay’ın tek bir fotoğrafını çekerseniz sonuçta elinizde net görünen tek bir alan kalması olasıdır. Birden fazla çekim yapıp bunları istiflerseniz de Ay’ın bütün yüzeyinin net ve ayrıntılı göründüğü nihai bir görüntü oluşturabilirsiniz.

Ay’ın fotoğraflarını çekerken Star Tracker’a ihtiyacınız yoktur. Sadece Ay’ın her seferinde görüntünün merkezinde olmasına dikkat edin, istifleme yazılımı her bir görüntünün hizalanmasını halledecektir.

 

* Fotoğraf makinesi modifikasyonlarının Sony veya Sony’nin yetkili servis merkezleri tarafından sağlanamayacağını lütfen unutmayın. Sony donanım modifikasyonlarını önermemektedir ve bunların riski tamamen fotoğraf makinesi sahibine aittir.

Öne çıkan ürünler

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

“Çok özel bir fotoğrafçılık türü: İnsan gözüyle görülmüyor ama gerçek”

İlgili haberler

α Universe bülteninizi almak için kaydolun

Tebrikler! α Universe bültenine başarıyla abone oldunuz

Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin

Üzgünüz! Bir hata oluştu

Tebrikler! Başarıyla abone oldunuz