Salgın nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanan dönemde mecburen evde kaldım ve hiçbir yere gidemedim. Yine de Sony Alpha 7R IV fotoğraf makinem sayesinde benden çok uzakta olan bir şeyin fotoğraflarını çekebildim ve bunu yapabilmek bir fotoğrafçı olarak beni büyüledi. Ay'ın fotoğraflarını çekmek her zaman ilgimi çekmiştir, ama içinde bulunduğumuz dönemde bu fikir, sokağa çıkma kısıtlamalarının gerçeklerinden biraz olsun uzaklaşabilmemi sağlayan daha da çekici bir proje hâline geldi.
Fotoğraf makineleri ve lensler
Ay'ın fotoğraflarını çekmek için Sony Alpha 7R IV fotoğraf makinemi kullanıyorum. Ayrıca bir FE 400mm f/2.8 G Master lens ödünç alma fırsatını da buldum. Bununla birlikte muhteşem bir netlik sunan FE 70-200mm f/2.8 G Master lensteki 200mm netleme uzaklığı bence yeter de artar bile. Bu kaliteli lensle harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
En sevdiğim fotoğrafların bazılarını bu lensle çektim ve ben aslında bu lensi konserlerde müzisyenleri fotoğraflamak için kullanıyorum. Bununla Ay fotoğrafları çekmek lensin ne kadar çok yönlü olduğunu gösteriyor. 200mm netleme uzaklığı sayesinde fotoğrafa kolayca bağlam eklemek de mümkün oluyor.
Netliği ve sabitliği sağlama
Gereken ekipmanlardan ilki tripod. En pahalı tripodu kullanmanız gerekmez ama kullanacağınız tripod dayanıklı ve tercihen ağır olmalı ve sıkıldıktan sonra eğilmeyen sağlam bir kafaya sahip olmalıdır. Çoğu tripodda fotoğraf makinesi çantasıyla ağırlık asmanızı sağlayan bir kanca bulunur. Pozlama sırasında tripod kancasındaki çantanın sallanmaması için çantanın yere hafifçe değdiğinden emin olun.
Dünya ile Ay arasındaki atmosfer nedeniyle kusursuz bir netlik elde etmek neredeyse imkânsız. Bununla birlikte, ayrıntılı bir fotoğraf çekme şansı yakalamak için yapabileceğiniz bazı temel şeyler vardır.
Örneğin lensinizin başlığı varsa onu kullanın. Bu başlık lense istenmeyen açılardan gelen ışığı engellemeye yardımcı olabilir. Bu fotoğrafı böyle bir başlık kullanarak Londra'nın güneybatısındaki bir kentsel alandan çektim, dolayısıyla çekim yapmak için her zaman karanlık bir gökyüzü alanı gerekmez ama elbette bunun çok faydası olur.
Fotoğraf çekmek için makinenize dokunduğunuz anda aslında makinenizi az da olsa hareket ettirmiş olursunuz, bu nedenle fotoğraf makinenizdeki Zamanlayıcı özelliğini kullanmayı öğrenmenizi tavsiye ederim. Bu özelliği kullandığınızda, deklanşöre bastıktan sonra pozlama başlamadan önce yeniden sabit durması için fotoğraf makinesine birkaç saniye vermiş olursunuz. Ayrıca Bluetooth deklanşör veya Sony Imaging Edge mobil uygulamasını kullanarak da fotoğraf makinenizi uzaktan tetikleyebilirsiniz. Fotoğraf makinenizde mevcutsa elektronik deklanşör modunu da deneyebilirsiniz. Bu modu kullandığınızda, fotoğraf makinesinin mekanik deklanşörünün en ufak hareketi bile azaltılarak pozlama sırasında makinenizin mükemmel bir şekilde sabit durması sağlanır.
Netleme konusuna gelecek olursak ben her zaman manuel netleme kullanıyorum. Çoğu zaman, netlemeyi daha doğru bir şekilde kontrol etmek amacıyla telefonumun büyük ekranından yararlanabilmek için Imaging Edge Mobile Uygulamasını kullanıyorum. Fotoğraf makinesinin vizörünü veya arka ekranını bile kullanabilirsiniz. Böylece netleme büyütme seçeneğinden yararlanarak görüntünün tam olarak netlemek istediğiniz kısmına odaklanabilirsiniz.
Pozlama
Ay karenin tam ortasındayken, merkez ağırlıklı spot ölçümü kullanıyorum. Her zaman ham görüntüler çekiyorum ve pozlamayı, bulutları daha görünür hale getirmek amacıyla gölgeleri arttırmama yetecek kadar alan bırakıp bırakmadığına göre değerlendiriyorum. Denemeler yaparak, sadece Ay'ı mı pozlayacağınızı yoksa bulutlar konusunda kendinize daha iyi bir fırsat yaratmak için Ay'ı biraz fazla mı pozlayacağınızı keşfediyorsunuz.
Lensinizin en geniş diyafram açıklığıyla çekim yapıp mümkün olan en fazla miktarda ışığın lensten içeri girmesini sağlamak çok cazip bir fikir; ama bu diyafram açıklığının en net görüntüyü vermeyeceği neredeyse kesin. Lensinizin en net noktasını bulmalısınız. Bu, f/4 veya f/5.6 ile çekim yapmanız anlamına gelebilir; çekim sırasında lensinizle denemeler yapın ve lensinizin nerede en net olduğunu bulun.
Deklanşör hızı
Deklanşör hızına gelecek olursak, çekim yapabileceğiniz en düşük değerin 1/5 saniye civarında olduğunu tespit ettim. Bundan uzun değerler kullanıldığında Ay bulanıklaşmaya başlıyor. Bundan daha yüksek bir deklanşör hızı kullanabilirsiniz ama içeri mümkün olduğu kadar çok ışık girmesine olanak sağlamanın avantajlarını elde etmek için olabildiğince yavaş ilerleyin ve ISO hassasiyetini olabildiğince düşük bir değerde tutun.
Düşük hassasiyette çekim yapmak gürültünün minimum düzeyde kalmasını sağlar. Öte yandan, Alpha 7R IV'ün yüksek çözünürlüğünde bile gürültü sorunu yaşamadan rahatlıkla ISO 800 veya 1000 değerlerine çıkabiliyorum ve bu da Dünya'nın en yakın komşusunun fotoğraflarını kolayca çekmeme olanak sağlıyor.
“Peter Neill, şimdiye kadar bulduğumuz en güçlü fotoğrafçı. Artık başka kimseyle çalışmıyoruz. - Mark Sheehan, The Script”